Πραγματοποιήθηκε το θερινό σχολείο για τις «έξυπνες πόλεις» στο Βόλο

11:00 27/7/2014 - Πηγή: PC Nea
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το θερινό σχολείο με θέμα τις «έξυπνες πόλεις» που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Βόλου από τις 13-18 Ιουλίου.

Το θερινό σχολείο συνδιοργανώθηκε από το δίκτυο αριστείας στην επιστήμη του διαδικτύου (EINS- αρκτικόλεξο του Network of Excellence in IΝternet Science) που συντονίζεται από το Εθνικό Kέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ) υπό την επίβλεψη του καθ. Λέανδρου Τασιούλα.

Στο θερινό σχολείο συμμετείχαν
φοιτητές, διδάκτορες και μεταδιδάκτορες πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων από όλο το κόσμο με διαφορετικές ειδικότητες (επιστήμη υπολογιστών, δικτύων, αρχιτεκτονικής, πολιτικών μηχανικών, οικονομικών, νομικών, οργάνωσης και διοίκησης, επιχειρησιακής έρευνας, κοινωνιολόγων, ψηφιακών μέσων, κλπ) με στόχο να συνεργαστούν και να προτείνουν εφαρμογές προς όφελος της πόλης και των πολιτών του Βόλου, υπό την καθοδήγηση έμπειρων ερευνητών και επιχειρηματιών.

Τα πρωινά διακεκριμένοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, την Yahoo, την IBM κ.α., και επιχειρηματίες έδιναν ομιλίες επάνω σε θέματα που αφορούν την έξυπνη πόλη, ενώ στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίζονταν σε 5 βασικές ομάδες που εργάζονταν πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με την πόλη του Βόλου, όπως τη βελτίωση της οικονομίας της πόλης μέσω εναλλακτικών νομισμάτων, τη παροχή τουριστικών πληροφοριών για την πόλη του Βόλου μέσω εφαρμογών για κινητά και επαυξημένης πραγματικότητας, τη δημιουργία κινήτρων για εμπλοκή των πολιτών σε θέματα της πόλης μέσω εικαστικών παρεμβάσεων και δημιουργία τοπικών ασύρματων δικτύων, με χρήση της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας του ασύρματου δικτύου NITOS, κ.α. Οι προτάσεις των ομάδων παρουσιάστηκαν την τελευταία μέρα ενόψει μίας επιτροπής από τοπικούς φορείς της πόλης.

Οι παρουσιάσεις και η πρόοδος των ομάδων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (3 μέρες) εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους, ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με το υλικό και τα αποτελέσματα των ομάδων.
Keywords
Τυχαία Θέματα