Πάνω από 5 εκατομμύρια νέα malware το τελευταίο τρίμηνο

10:41 11/11/2011 - Πηγή: PC Nea
Τα PandaLabs, τα εργαστήρια antimalware της Panda Security, ανακοίνωσαν την έκθεση του Q3 του 2011, που αφορά στην ασφάλεια των συστημάτων IT από τον Ιούλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2011.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εποχή ήταν περίοδος διακοπών για πολλές χώρες στον κόσμο, αυτό δεν πτόησε καθόλου τη δημιουργία νέων malware. Στο συγκεκριμένο
μάλιστα τρίμηνο εμφανίστηκαν 5 εκατομμύρια νέα δείγματα malware, ενώ ρεκόρ καταγράφηκε όσον αφορά στα νέα Trojans, καθώς πρόκειται τελικά για μία δημοφιλή μέθοδο υποκλοπής δεδομένων από μία μεγάλη κατηγορία εγκληματιών του κυβερνοχώρου.

Η ομάδα Anonymous, η οποία πρωταγωνίστησε το δεύτερο τρίμηνο του 2011, συνέχισε να αποτελεί πρωτοσέλιδο και στο επόμενο τρίμηνο, λόγω της σύλληψης ορισμένων μελών της, για κλοπή δεδομένων από διαφορετικές τοποθεσίες στο web, αλλά και την επίθεση στο PayPal.

Η έκθεση των PandaLabs περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα, επιθέσεις σε συστήματα Mac και κινητά τηλέφωνα, καθώς και μια μεγάλη ενότητα με επεξηγήσεις σχετικά με τα exploits (μικρό κομμάτι εκτελέσιμου κώδικα που εκμεταλλεύεται software bugs στο λογισμικό).

Σύμφωνα με τον Luis Corrons, Τεχνικό Διευθυντή των PandaLabs, «Το αποκορύφωμα του τρίτου τριμήνου είναι το ρεκόρ στη δημιουργία νέων δειγμάτων Trojan. Τρία στα τέσσερα νέα δείγματα malware που δημιουργούνται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι Trojans και αυτό είναι ακριβώς μια άλλη απόδειξη ότι εστιάζονται στην κλοπή πληροφοριών των χρηστών».

Τα στοιχεία του τριμήνου
Κατά τους μήνες Ιούλιο έως Σεπτέμβριο έσπασε το ρεκόρ σε νέα δείγματα Trojan. Τρία στα τέσσερα νέα δείγματα ήταν Trojans, αυξάνοντας το ποσοστό τους από 68% το προηγούμενο τρίμηνο σε 76,76% κατά την περίοδο αυτή. Με την αυξανόμενη εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, τα Trojans βρέθηκαν και πάλι στην κορυφή, χωρίς ωστόσο να φτάνουν σε ένα τόσο υψηλό ποσοστό. Στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι ιοί με 12,08% (πάνω από 4 μονάδες κάτω από τον προηγούμενο μήνα).

Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν τα worms που σημειώνουν πτώση από 11,69% σε 6,26% το τελευταίο τρίμηνο. Θα πρέπει να τονίσουμε επιπλέον την ανάπτυξη νέων δειγμάτων adware που από 1,37% το δεύτερο τρίμηνο ανέβηκαν στο 3,52% το τρίτο τρίμηνο, κυρίως λόγω της αύξησης των πλαστών antivirus, που περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Panda ActiveScan, τον online scanner της Panda Security, τα δεδομένα είναι παρόμοια με αυτά που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου. Trojans, ιοί και worms βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις με ποσοστά 63,22%, 10,11% και 9,74%.

Το Top 10 των πιο διαδεδομένων δειγμάτων malware αντιπροσωπεύουν το 49,97% του συνόλου των μολύνσεων. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι λίγο παραπλανητικό, καθώς πολλές από τις καταχωρίσεις στον κατάλογο είναι ανιχνεύσεις γενικής φύσεως (Συλλογική Νοημοσύνη), όπου περιλαμβάνονται αρκετές οικογένειες κακόβουλου λο
Keywords
Τυχαία Θέματα