Ερευνητές κατασκεύασαν γραφένιο με ένα blender και υγρό πλυντηρίου!

14:52 23/4/2014 - Πηγή: PC Nea
Το γραφένιο, είναι ένα νέο υλικό, αρκετά λεπτό και πολύ ισχυρό, ενώ είναι αγωγός του ηλεκτρισμού, κάνοντάς το έτσι, υλικό του μέλλοντος.

Μια ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, κατάφερε να παρασκευάσει μικροσκοπικά φύλλα γραφενίου, χρησιμοποιώντας μόλις ένα blender!

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ως πρώτη ύλη σκόνη γραφίτη (το υλικό από όπου παράγονται οι μύτες των μολυβιών), το οποίο ανακάτεψαν σε μεγάλη ταχύτητα με ένα μίγμα υγρού πλυντηρίου πιάτων και νερό.

Αυτά τα υλικά μπήκαν στο blender και
το αποτέλεσμα ήταν λεπτά φύλλα γραφένιου, το καθένα με πάχος περίπου 1 νανόμετρο (δισεκατομμυριοστό του μέτρου) και μήκους 100 νανόμετρα, τα οποία αιωρούνταν μέσα στο υγρό.

Η δύναμη που δημιουργήθηκε από τις λεπίδες του blender, διαχώρισε τον γραφίτη σε στρώματα γραφένιου, χωρίς να κάνει ζημιά στη δισδιάστατη δομή του.

Με αυτή τη νέα τεχνική, μπορούν να να παραχθούν περίπου 5 γραμάρια γραφένιου την ώρα, ενώ -σε βιομηχανικό επίπεδο- εκτιμάται ότι, από 10.000 λίτρα διαλύματος, θα μπορούσαν να παραχθούν 100 γραμμάρια γραφένιου την ώρα.

e-pcmag.gr, bbc
Keywords
Τυχαία Θέματα