How-to of the day: Αdd-ins, προσοχή!

18:29 14/10/2012 - Πηγή: PC Nea
Η σουίτα γραφείου της Microsoft μπορεί να διαθέτει πολυάριθμες λειτουργίες, ωστόσο, δεν παύουννα υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία είτε δεν μπορεί να κάνει είτε τα κάνει περισσότερο πολύπλοκα από ότι θα έπρεπε.
Γι΄ αυτό το λόγο υπάρχουν τα add-ins τα οποία επεκτείνουν τη λειτουργικότητα της σουίτας και την κάνουν, σε αρκετές περιπτώσεις, πιο εύχρηστη. Τουλάχιστον στις καλές περιπτώσεις. Διότι δεν είναι λίγες φορές που τα add-ins εμφανίζουν προβλήματα είτε με τον κώδικα τους είτε με τη συμβατότητα τους, τα οποία προκαλούν το
"κρέμασμα" ή το "πάγωμα" της εφαρμογής.

Και σίγουρα δεν είναι καθόλου ευχάριστο να ψάχνει κανείς για να βρει, για παράδειγμα, το DLL ή το αρχείο που ήταν υπεύθυνο για το "κρασάρισμα" ή που μπορεί να δημιούργησε προβλήματα στην εκκίνηση μιας εφαρμογής του Office.

Το, δε, περιβάλλον εργασίας του Office αδυνατεί να μας δώσει ακριβή στοιχεία για την αιτία ή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εδώ είναι που έρχεται να βοηθήσει το AddInSpy.
Κατά βάση αυτό δεν αποτελεί ένα έξτρα utility αλλά ένα εργαλείο της Microsoft που υπόσχεται να κάνει ευκολότερη τη ζωή των developers αλλά και των προχωρημένων χρηστών του Office.

Όπως προδίδει η ονομασία του, ψάχνει για τα εγκαταστημένα add-ins στις διάφορες εφαρμογές του Office, εμφανίζοντας τα αποτελέσματα σε μια λίστα με αναλυτικά στοιχεία.

Η χρήση του εργαλείο είναι αρκετά ξεκάθαρη: αφού κατεβάσετε το αρχείο zip που περιέχει τα αρχεία εγκατάστασης, το αποσυμπιέζετε σε ένα φάκελο. Μετά εκτελείτε το AddInSpy.exe και στο πεδίο Hosts ενεργοποιείτε εκείνες τις εφαρμογές του Office για τις οποίες το πρόγραμμα θα ψάξει για τα εγκαταστημένα add-ins . Ακολούθως κάνετε κλικ στο Refresh ώστε τα add-in να ξεκινήσει την αναζήτηση, γεμίζοντας σιγά-σιγά τη λίστα με τα add-ins που εντοπίζει.

Ανάμεσα στις πληροφορίες που απεικονίζονται μπορείτε να βρείτε την εφαρμογή στην οποία αντιστοιχεί το add-in (Host), αν τρέχει ένα add-in (Running) ή αν έχει φορτωθεί (Loaded), το τύπο του add-in όπως και μια επεξηγηματική ονομασία γι' αυτό, το path στο δίσκο, πότε εγκαταστάθηκε κ.λπ.

Κάνοντας κλικ στο κουτί Scan μπορείτε να φιλτράρετε τα αποτελέσματα της αναζήτησης, ενώ στη στήλη OK μπορείτε να δείτε την κατάσταση του εκάστοτε add-in, δηλαδή αν λειτουργεί σωστά ή όχι. Αν, πάλι, ενεργοποιήσετε το Auto-refresh τότε θα γίνεται μια αυτόματη ανανέωση της λίστα σε κάθε αλλαγή που κάνετε. Επιλέγοντας, δε, το Report το πρόγραμμα θα παράγει μια αναφορά για τα add-ins την οποία θα σώσει σε ένα αρχείο XML στο σκληρό δίσκο.

Αρκετά χρήσιμη είναι η λειτουργία βοήθειας - την ενεργοποιείτε με κλικ στο Help - η οποία θα σας αποκαλύψει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το AddInSpy.

Τέλος κάνοντας διπλό κλικ σε οποιοδήποτε γραμμή του πίνακα εμφανίζεται ένα πλαίσιο διαλόγου το οποίο απεικονίζει αναλυτικές πληροφορίες για το εκάστοτε add-in . Κάτι που θα σας βοηθήσετε να διαβάσετε καλύτερα τις πληροφορίες για το add-in που σας ενδιαφέρει.
<
Keywords
Τυχαία Θέματα