“H Wikipedia στα ελληνικά: από το beta στο ωμέγα”

04:31 28/1/2012 - Πηγή: PC Nea
Η ΕΕΛ/ΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, www.ellak.gr) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την δημιουργία ανοικτού εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου για την εκπαίδευση, διοργανώνει σε συνεργασία με την “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων, εκδήλωση - ανοιχτή συζήτηση στο Γκάζι, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 πμ. (στις αίθουσες: “Αμφιθέατρο 9.84” και “Αίθουσα Δ10 Κωστής Παλαμάς”), με τίτλο “H Wikipedia στα ελληνικά: από το beta στο ωμέγα”.
H εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης
της κοινής γνώμης στα
θέματα του εγκυκλοπαιδισμού, που ξεκίνησε με την συμπλήρωση 10 χρόνων από την δημιουργία της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia και 260 χρόνων από την έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας - “Encyclopédie” των Ντιντερό και Νταλαμπέρ, της μεγάλης προσπάθειας για την δημιουργία ενός συλλογικού έργου αναφοράς για την διάδοση της γνώσης και των ιδεών του διαφωτισμού.

Η εκστρατεία αυτή ξετυλίγεται με ποικιλόμορφες δραστηριότητες που εδώ και έναν χρόνο
πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και περιλαμβάνουν ενημερωτικά σεμινάρια και εργαστήρια για την χρήση και σύνταξη εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου.

Στόχος της ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι η κινητοποίηση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων αλλα και των ειδικών και των κάθε λογής ερασιτεχνών στην κατεύθυνση παραγωγής εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου, προβάλλοντας το συνεργατικό παράδειγμα της Wikipedia, ώστε αυτό να απλωθεί σε περισσότερους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της δια βίου μάθησης και επιμόρφωσης.

Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες επιδιώκεται και ο εμπλουτισμός της Wikipedia στα Ελληνικά και η διεύρυνση της κοινότητας των συντακτών και χρηστών της Βικιπαίδειας ώστε αυτή να αποτελέσει την ελληνική ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια για την εκπαίδευση στον 21ο αιώνα.

Παράλληλα επιδιώκεται η ενημέρωση και η υποστήριξη υποψήφιων εθελοντών και ομάδων ειδικού ενδιαφέροντος (εκπαιδευτικοί και μαθητές/φοιτητές όλων των βαθμίδων, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτιστικοί φορείς, χρήστες της Βικιπαίδειας, κ.ά.) προκειμένου να αναπτύξουν, προωθήσουν και διαδώσουν το ανοικτό περιεχόμενο.

Η ανοικτή γνώση συνιστά τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική και αναπτυξιακή πρόκληση του 21ου αιώνα και η Wikipedia αποτελεί το σημαντικότερο παράδειγμα περιεχομένου ελεύθερης πρόσβασης που παράγεται συμμετοχικά και εθελοντικά.
Keywords
Τυχαία Θέματα