10 συμβουλές για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες εκπλήξεις φέτος τα Χριστούγεννα

13:53 19/12/2015 - Πηγή: PC Nea
Τα Χριστούγεννα είναι πλέον πολύ κοντά και μαζί τους έρχονται τα πάρτι και οι γιορτές. Αυτό σημαίνει ότι ο ελεύθερος χρόνος μας, γεμίζει περισσότερο από το συνηθισμένο, το οποίο επηρεάζει τη διαδικασία αγοράς των δώρων.
Ο ευκολότερος τρόπος για τους περισσότερους από εμάς είναι να μεταφέρουμε τις αγορές μας στο διαδίκτυο,
αποφεύγοντας τις ουρές και το άγχος των καταστημάτων, στην αναζήτηση των δώρων της τελευταίας στιγμής.

Ωστόσο, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών αγορών δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να βιώσουμε καθώς αυτή η εποχή είναι η καταλληλότερη για τους κυβερνοαπατεώνες, λόγω του μεγάλου όγκου των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στο διαδίκτυο. Για το λόγο αυτό, έχουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Επίσης, επειδή η λήψη προφυλάξεων δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στον Δεκέμβριο, ούτε μόνο στις ηλεκτρονικές αγορές, έχουμε συμπληρώσει στον ακόλουθο κατάλογο συμβουλών μερικές συστάσεις για το πώς να παραμείνετε ασφαλείς όταν χρησιμοποιείτε κάποια από τις νέες τεχνολογίες που μπορεί να βρείτε κάτω από το δέντρο φέτος.
1. Να είστε επιφυλακτικοί στη χρήση των καρτών σας
Η χρήση υπηρεσιών όπως το PayPal συνιστάται ιδιαιτέρως, καθώς κρυπτογραφεί όλες τις μεταβιβάσεις. Αν τις χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με πιστωτική κάρτα, θα διπλασιάσετε την προστασία σας εκμεταλλευόμενοι τις υπηρεσίες καταπολέμησης απατών που χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες. Αν παρόλα αυτά χρησιμοποιείτε μόνο πιστωτική κάρτα, τότε να χρησιμοποιείτε μόνο μια, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται τυχόν πιθανοί κίνδυνοι.
2. Δώστε προσοχή στο πρόγραμμα περιήγησής σας
Παρότι είναι πάντα προτιμότερο να περιηγούμαστε μόνο σε ασφαλείς ιστοσελίδες, είναι ακόμη πιο σημαντικό αυτή την περίοδο του έτους. Πραγματοποιήστε αγορές μόνο μέσα από γνωστές πλατφόρμες που χρησιμοποιούν υπηρεσίες εξουσιοδότησης για την ολοκλήρωση των συναλλαγών.
3. Διαχείριση κωδικών πρόσβασης
Βεβαιωθείτε ότι οι κωδικοί σας είναι ασφαλείς. Κατά τη διάρκεια των ημερών πριν την Black Friday, πολλοί χρήστες του Amazon έλαβαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τους ενημέρωναν ότι είχε γίνει επαναφορά των κωδικών τους επειδή κάποιος είχε προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς τους.

4. Ευκαιρίες και απάτες
Μην εμπιστεύεστε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φτάνουν στα εισερχόμενά σας προβάλλοντας εκπτώσεις και προσφορές, ειδικά αν προέρχονται από άγνωστες πηγές. Οι σύνδεσμοι ενδέχεται να σας οδηγήσουν σε ψευδείς ιστοσελίδες όπου κακόβουλο λογισμικό θα μπορούσε να εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας.

5. Απόρρητο και παιχνίδια
Πρόσφατα μια ομάδα κυβερνοαπατεώνων χάκαραν τους διακομιστές της VTech, κατασκευαστή ηλεκτρονικών παιχνιδιών: όπως ταμπλέτες, υπολογιστές, και κούκλες). Απέσπασαν πληροφορίες από πέντε εκατομμύρια πελάτες, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφίες ανηλίκων. Παρ' όλο που η εταιρεία μάς διαβεβαιώνει ότι η κλοπή δεν έχει επηρεάσει στοιχεία της πιστωτικής κάρτας, η επίθεση αυτή μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις πληροφορίες που γονείς και παιδιά μοιράζονται στις τεχνολογικές συσκευές.

6. Drones
Αυτές οι τηλεχειριζόμενες ιπτάμενες μηχανές βρίσκονται παντού αυτή την περίοδο και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρείτε μία κάτω από το δέντρο στο σπίτι σας. Έτσι, είτε δίνετε είτε δέχεστε μια τέτοια συσκευή, να θυμάστε ότι ακριβώς όπως οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή, και αυτή μπορεί να αποτελεί κίνδυνο. Μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να την ελέγξει και να την αναγκάσει να παρεκκλίνει εκτός πορείας, γι' αυτό είναι καλύτερο να τη χρησιμοποιείτε σε χώρους όπου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να συμβεί αυτό.

7. Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποείτε το κοινόχρηστο Wi-Fi
Μην υποπέσετε στον πειρασμό να πραγματοποιήσετε κάποια αγορά online όταν είστε συνδεδεμένοι σε κοινόχρηστο Wi-Fi. Αποφεύγετε επίσης οτιδήποτε σχετίζεται με την τράπεζά σας καθώς η συσκευή σας δεν προστατεύεται από τυχόν επιθέσεις - οι κυβερνοαπατεώνες μπορεί να ακολουθήσουν τα ίχνη σας στο δίκτυο και να κατασκοπεύουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε διαφορετικές σελίδες.
8. Ήρθε η ώρα να λάβετε τα μέτρα σας
Τα Smartwatches είναι άλλο ένα δώρο που πολλοί από εμάς θα δώσουν ή θα λάβουν αυτά τα Χριστούγεννα. Οι αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι σε αυτά συγκεντρώνουν πληροφορίες από τον χρήστη που τις περισσότερες φορές αποθηκεύονται στο cloud, καθώς και άλλες πληροφορίες που αποθηκεύονται στην εφαρμογή. Βεβαιωθείτε ότι το μοντέλο που έχετε σας επιτρέπει να μπλοκάρετε την οθόνη, φροντίστε να επιλέξετε ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης και ενημερωθείτε για την πολιτική κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές.

9. Κρατήστε τις αποδείξεις σας
Όταν ολοκληρώσετε μια αγορά, φυλάξτε τις αποδείξεις σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο μέλλον. Επίσης, να ελέγχετε τακτικά τις κινήσεις του λογαριασμού σας για να διασφαλίσετε ότι δεν πραγματοποιούνται μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές.

10. Πληροφορίες και συσκευές που "φοριούνται" (wearables)
Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για έναν αθλητή από μια συσκευή που καταμετρά τη σωματική του δραστηριότητα και την υγεία του την ίδια στιγμή. Ειδικά βραχιόλια όπως τα trackers αποθηκεύουν τεράστιο όγκο πληροφοριών και τις μοιράζονται με διαφορετικές εφαρμογές. Σαν μέτρο ασφαλείας, σας προτείνουμε να ελέγχετε τους κωδικούς πρόσβασης για τους λογαριασμούς σας, να απενεργοποιείτε το Bluetooth όταν δεν το χρειάζεστε, να είστε προσεκτικοί με τις πληροφορίες που μοιράζεστε στα κοινωνικά δίκτυα και να διαβάζετε τους όρους και τις προϋποθέσεις των εφαρμογών που συνδέονται με τη συσκευή σας.
Keywords
Τυχαία Θέματα