Ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις

Στη... μάχη για την απόκτηση μίας θέσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ρίχνονται νωρίς το πρωί της Πέμπτης, περισσότεροι από 110.000 υποψήφιοι. Ξεκινούν με την εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και θα «κλείσουν» στις 25 Μαΐου με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Φέτος, πολλά άλλαξαν, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων. Πλην,όμως, ελάχιστα αναμένεται να επηρεάσουν τους ίδιους τους υποψήφιους, που έχουν ήδη αρχίσει να ζουν στους ρυθμούς της αγωνίας των επιλεγομένων ερωτήσεων και
θεμάτων και εστιάζουν μόνον στις επιδόσεις τους.

Το κυριότερο ζήτημα πάντως, είναι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, για απόκτηση απολυτηρίου χωρίς τη διέλευση από τη ... στενωπό των εξετάσεων, όπως γινόταν έως τώρα. Το υπουργείο έδωσε τη δυνατότητα να πάρουν απολύτως ισότιμο απολυτήριο και μόνο με τις επιδόσεις τους στις ενδοσχολικές εξετάσεις, όσοι δεν ενδιαφέρονται, σε αυτή τη φάση, να σπουδάσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Σε περισσότερους από 3.000 υπολογίζονται οι μαθητές, που θα κάνουν χρήση αυτής της απόφασης του υπουργείου και δεν θα συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Εμπλοκή, ωστόσο, παρουσιάστηκε για το θέμα αυτό, όταν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ, με αίτημα να ακυρωθεί η σχετική απόφαση, εκτιμώντας ότι δημιουργούνται «απολυτήρια δύο ταχυτήτων» και συνθήκες που δεν εξασφαλίζουν την ίση αντιμετώπιση και μεταχείριση των υποψηφίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Παιδείας, Ι. Πανάρετος, είπε στους καθηγητές του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ότι το υπουργείο εμμένει στην απόφαση για τη δυνατότητα χορήγησης ισότιμου απολυτηρίου στα παιδιά, που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις οικονομικές εκκρεμότητες προς τους καθηγητές, λέγοντας ότι είναι δυνατόν να πληρωθούν άμεσα οι ασχολούμενοι καθηγητές στις πανελλαδικές εξετάσεις και να καταβληθούν οι περσινές οφειλές (οδοιπορικά). Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως θα υπάρξει και κάποια αύξηση στις αμοιβές των καθηγητών, που εμπλέκονται στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το υπουργείο Παιδείας, όμως, προχώρησε και σε άλλες αλλαγές, που καλό είναι να γνωρίζουν οι υποψήφιοι, απ΄την αρχή των εξετάσεων.

Κατ΄αρχάς, όλα τα παιδιά, που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (τέκνα πολυτέκνων, τριτέκνων κ.λπ.), θα πρέπει να ξέρουν ότι η μετεγγραφή είναι πλέον πολύ δύσκολη υπόθεση, αφού μπήκαν περιορισμοί στο ποσοστό μετεγγραφών, με αποτέλεσμα να μένει εκτός ποσοστό ενδιαφερομένων πλέον του 20%. Μ΄άλλα λόγια, από φέτος τα κριτήρια για την εισαγωγή στις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γίνονται αυστηρότερα.

Το ποσοστό 10% των υποψηφίων παλαιοτέρων ετών, που έμπαιναν στη διαδικασία της επιλογής, χωρίς να δώσουν εξετάσεις, θα εφαρμοστεί και φέτος, αλλά για τελευταία χρονιά, αφού από τον επόμενο χρόνο αυτή η δυνατότητα καταργείται και όποιος επιθυμεί να ενταχθεί και πάλι στην επι
Keywords
Τυχαία Θέματα