Τσίπρας: Σε έναν χρόνο η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από την τρόικα!

Την υπόσχεσή του ότι σε έναν χρόνο η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από την τρόικα ενώ ο λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην εξουσία έδωσε από την Πορτογαλία χθες βράδυ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ
ξεκίνησε από τη Λισαβώνα το προσκλητήριο προς τον ευρωπαϊκό Νότο για να υπάρξει, όπως είπε, μια σθεναρή στάση απέναντι στην ηγεμονία της Γερμανίας.
Ο κ. Τσίπρας, αφού έλαβε μέρος στην πορεία με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης των Γαριφάλων, μίλησε σε εκδήλωση του αδελφού κόμματος Μπλόκο της Αριστεράς. Με το μότο «ενωμένοι θα νικήσουμε» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε ενώπιον των πορτογάλων αριστερών την πρόταση για «συμμαχία του Νότου», η οποία, όπως είπε, μπορεί να απαλλάξει από την τρόικα την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.
«Απόψε υποσχόμαστε ότι ενωμένοι θα παλέψουμε τη "δικτατορία της εποχής μας", η οποία δεν είναι εθνική,δεν είναι πολιτική, αλλά είναι ευρωπαϊκή και οικονομική και επιβάλλεται από τις πανίσχυρες αγορές» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Ενωμένοι θα βάλουμε ένα τέλος στη συντηρητική, νεοφιλελεύθερη νέα τάξη της οικονομικής εξαθλίωσης, της καταστροφής και της φτώχειας που μας επιβάλλεται στο όνομα της σωτηρίας των χωρών μας. Ενωμένοι θα πολεμήσουμε τη λιτότητα και έτσι θα νικήσουμε».

ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ. Αίσθηση πάντως προκάλεσε μια μετατόπιση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από την άποψη ότι η Ελλάδα αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη καθώς χθες το βράδυ στην Πορτογαλία ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι κάθε χώρα, από μόνη της, δεν μπορεί να αποτελέσει «συστημικό κίνδυνο»! Οπως είπε συγκεκριμένα, «όταν ο ευρωπαϊκός Νότος είναι ενωμένος, είναι πιο δυνατός από την κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της. Αν κάθε χώρα, ως ξεχωριστή οντότητα, έχει μικρή βαρύτητα για το σύνολο της ευρωζώνης, δηλαδή είναι συστημικά ασήμαντη, μαζί και ενωμένοι οι λαοί μπορούμε να γείρουμε προς το μέρος μας την πλάστιγγα της πολιτικής ισχύος στην Ευρώπη».
Η άποψη αυτή είναι διαφορετική από την πάγια ρητορική της Κουμουνδούρου μέχρι σήμερα, ότι ακόμα κι ένας μικρός κρίκος της αλυσίδας να σπάσει η ευρωζώνη θα καταρρεύσει - παραδοχή πάνω στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζει ολόκληρη τη διαπραγματευτική του γραμμή έναντι της τρόικας.
Ο κ.Τσίπρας συμμετείχε ακόμη σε συζήτηση με οικονομολόγους για την οικονομική κρίση με συντονιστή τον Φρανσίσκο Λούσα, πρώην επικεφαλής του Μπλόκου της Αριστεράς, του αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Πορτογαλία που εφαρμόζει εναλλαγή στην ηγεσία κατά το πρότυπο των Οικολόγων Πράσινων στην Ελλάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα