Το μεγάλο στοίχημα της καταπολέμησης της ανεργίας είναι αποκλειστικά δικό μας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, απηύθυνε χαιρετισμό στην ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κρουαζιερόπλοιο LouisCristal, στον κεντρικό λιμένα Πειραιά, με την ευκαιρία της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.
«Κύριε Πρόεδρε,Κυρίες και Κύριοι,
Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να χαιρετίσω την τακτική γενική συνέλευση της Ένωσής σας. Καταρχάς εύχομαι σε όλους Καλή Χρονιά
με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία. Το 2012, αν και ήταν η πιο δύσκολη χρονιά της κρίσης, όλοι συμφωνούμε ότι μας άφησε ενδείξεις για συγκρατημένη αισιοδοξία. Κι αυτό γιατί ανακόπηκε μια πορεία καταστροφής για τη χώρα μας, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που την προδιέγραφαν.

Με τις σκληρές προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και με τις τιτάνιες θυσίες του ελληνικού λαού, εξασφαλίστηκε η παραμονή μας στην Ευρωζώνη και η χρηματοδότηση της οικονομίας μας, ταυτόχρονα δε αποκαταστάθηκε η διεθνής αξιοπιστία της χώρας. Μπορεί όλα αυτά να δικαιολογούν αισιοδοξία αλλά όχι εφησυχασμό. Το μεγάλο στοίχημα της καταπολέμησης της ανεργίας είναι αποκλειστικά δικό μας και απαιτεί επίσης σκληρές προσπάθειες.Για να είμαι πιο ακριβής, απαιτεί καλά οργανωμένες και συντονισμένες προσπάθειες για να προσελκύσουμε επενδύσεις και διεθνείς πελάτες. Μόνο έτσι θα δώσουμε δουλειά στους άνεργους και ελπίδα για επαγγελματική αποκατάσταση στα νέα παιδιά.
Κυρίες και Κύριοι,

Το 2012, ήταν ένα πραγματικά σημαντικό έτος για όλη τη ναυτιλιακή οικογένεια. Αναφέρομαι στην επανίδρυση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, που υπήρξε πάγιο αίτημα όλης της ναυτιλιακής οικογένειας που προανέφερα. Όσον αφορά την κρουαζιέρα, καταλαβαίνετε ότι η αύξηση των προσεγγίσεων σε ελληνικούς λιμένες και η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, δεν είναι μόνο δική σας επιθυμία, αλλά και στόχος του Υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί απόλυτη ανάγκη η στρατηγική θεώρηση των ελληνικών λιμένων και η ανάπτυξή τους στη βάση ενός σύγχρονου μοντέλου λειτουργίας. Με αυτά τα δεδομένα, συντάξαμε την επικαιροποιημένη πενταετή «Εθνική Στρατηγική Λιμένων».

Στόχος μας είναι ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο εθνικό λιμενικό σύστημα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την απασχόληση, μέσω της παροχής υψηλής ποιότητας λιμενικών υπηρεσιών. Κάτι ακόμα εξίσου σημαντικό είναι η ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου νόμου με το οποίο καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο οι απαιτούμενες ενέργειες για τη συμμόρφωση των λιμένων με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Κώδικα περί Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων ISPS.

Επίσης:

Έχουν καταγραφεί οι δυνατότητες φιλοξενίας κρουαζιερόπλοιων όλων των ελληνικών λιμένων υποδοχής. Δόθηκαν οδηγίες στους λιμένες για την εφαρμογή του συστήματος προκαθορισμένης ημερομηνίας και ώρας εξυπηρέτησης, για να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες τις δυνατότητες όγκου εξυπηρέτησης από κάθε λιμένα. Παράλληλα, είμαστε σε τελικό στάδιο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, για τις αλλαγές στις συνθήκες λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, για να διευκολύνεται η επίσκεψη των τουριστών των κρουαζιερόπλοιων που μένουν λίγες ώρες στα λιμάνια υποδοχής.

Τέλος, αναλάβαμε την πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης με τα συναρμόδια Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εξωτερικών για το ζήτημα της επίσκεψης τουριστών από τρίτες χώρες εκτός Σένγκεν. Το θέμα εδώ είναι να διευκολύνεται η επίσκεψη τουριστών, άρα να αυξάνεται η κίνηση στα λιμάνια, αλλά συγχρόνως να τηρείται η ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία σχετικά με την είσοδο επισκεπτών τρίτων χωρών εκτός Σένγκεν. Βέβαια, οποιοσδήποτε στόχος για να επιτευχθεί χρειάζεται συνεργασία από όλους για συντονισμένες ενέργειες και καλύτερα αποτελέσματα. Σ’ αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα άλλο ζήτημα που δεν έχει να κάνει με οικονομικούς στόχους, αλλά με την ανθρωπιά και την αφοσίωση στο καθήκον. Θα ήθελα λοιπόν να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να βραβεύσετε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Πρόκειται για το καλύτερο παράδειγμα αγαστής συνεργασίας καθώς σ’ αυτό συνυπηρετούν εξειδικευμένα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Κέντρο αυτό είναι τα «μάτια» του Λιμενικού Σώματος σε κάθε επιχείρηση διάσωσης, σε κάθε κινητοποίηση δυνάμεων, κάθε φορά που ο πολίτης χρειάζεται πραγματικά βοήθεια.Και τα στελέχη του την προσφέρουν με αφοσίωση και αυταπάρνηση.Την τελευταία δεκαετία, το Κέντρο ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά σε 10.908 περιστατικά με 48.403 εμπλεκόμενα άτομα. Ενώ το 2012, ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά σε 1180 περιστατικά με 2.839 εμπλεκόμενα άτομα. Όσο αυτονόητη φαίνεται η παρουσία ανθρώπων ταγμένων στο καθήκον διάσωσης της ανθρώπινης ζωής, το ίδιο αυτονόητη πρέπει να είναι η δημόσια αναγνώριση των προσπαθειών τους από όλους μας. Είναι η ηθική ανταμοιβή μας προς αυτούς που επιτελούν το καθήκον τους σε πολύ δύσκολες συχνά συνθήκες.

Συγχαίρω λοιπόν όλο το προσωπικό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού και Διάσωσης. Συγχαίρω τον διοικητή ναυτικού τομέα του Κέντρου αντιπλοίαρχο Σπυρίδωνα Ευαγγελίδη και τον διοικητή αεροπορικού τομέα του Κέντρου αντισμήναρχο Παναγιώτη Μπακοδήμα. Όπως βέβαια και τον επόπτη Κέντρων Επιχειρήσεων αρχιπλοίαρχο Νικόλαο Πατρινό για τον επιτυχή συντονισμό των ενεργειών. Ευχαριστώ όλους όσους εμπλέκονται στη λειτουργία του Κέντρου γιατί το έργο τους μας τιμά και μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι. Και πάλι να έχετε μια καλή χρονιά
Keywords
Τυχαία Θέματα