Το Λονδίνο δεν αποκλείει τον εφοδιασμό των αντικαθεστωτικών

Η Βρετανία δεν αποκλείει τον εφοδιασμό των λίβυων αντικαθεστωτικών με όπλα, αλλά δεν έχει πάρει την απόφαση για να κάνει κάτι τέτοιο, δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. "Το εμπάργκο όπλων ισχύει για όλο το έδαφος της Λιβύης, αλλά ταυτοχρόνως η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπει τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των αμάχων και των κατοικημένων περιοχών όπου ζουν άμαχοι", προσέθεσε ο Κάμερον.

"Η άποψή μας
είναι ότι αυτό δεν αποκλείει απαραιτήτως την παροχή βοήθειας σε αυτούς που προστατεύουν αμάχους σε ορισμένες περιστάσεις", προσέθεσε.

"Επομένως (...) δεν το αποκλείουμε, αλλά δεν έχουμε πάρει την απόφαση να το κάνουμε", σημείωσε.

Παράλληλα η Νορβηγία, μέλος του διεθνούς συνασπισμού που πραγματοποιεί την επιχείρηση για την προστασία του άμαχου πληθυσμού στη Λιβύη, έκρινε σήμερα ότι δεν είναι "της παρούσης" ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών, ιδέα την οποία προώθησαν κυρίως οι ΗΠΑ και η Γαλλία για να επιταχυνθεί η πτώση του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

"Όσον αφορά τη Νορβηγία, η παροχή όπλων στους λίβυους εξεγερμένους δεν είναι της παρούσης", υπογράμμισε η νορβηγίδα υπουργός Άμυνας Γκρέτε Φαρέμο, τις δηλώσεις της οποίας επικαλείται το δημόσιο δίκτυο NRK, όταν επισκέφθηκε τα πληρώματα των έξι νορβηγικών F-16 που εστάλησαν στην Κρήτη για να μετάσχουν στα πλήγματα στη Λιβύη.

Το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε στη συνέχεια ότι η απόφαση 1973 του ΟΗΕ, η οποία υιοθετήθηκε στις 17 Μαρτίου, δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

"Η Νορβηγία κρίνει ότι οι υπάρχουσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν δίδουν στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να προμηθεύσουν τους λίβυους εξεγερμένους με όπλα" με δική τους πρωτοβουλία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Φροντ Άντερσεν.

Η απόφαση 1970 της 26ης Φεβρουαρίου, που επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς Καντάφι, ανοίγει ωστόσο την πόρτα στην παράδοση όπλων "όμως αποκλειστικά στην περίπτωση που η ενέργεια αυτή λάβει προηγουμένως την έγκριση της επιτροπής κυρώσεων", προσέθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα