Το Κόσοβο θα επισκεφθεί ο Μπόρκο Στεφάνοβιτς

Ενόψει του τέταρτου γύρου των συνομιλιών, στο πλαίσιο του διαλόγου Πρίστινας- Βελιγραδίου, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Σερβίας, Μπόρκο Στεφάνοβιτς, ανήγγειλε ότι θα επισκεφθεί, την Πέμπτη, την Πρίστινα.

Ο κ. Στεφάνοβιτς θα έχει συνομιλίες με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πρίστινας, Εντίτα Ταχίρι, και μέλη της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Οι αρχηγοί όλων των πολιτικών κομμάτων, εκτός από τον αρχηγό του κινήματος «Αυτοδιάθεση», Αλμπίν Κούρτι, εξέφρασαν την επιθυμία να συναντηθούν με τον κ. Στεφάνοβιτς.

«Με δεδομένο το μεγάλο αριθμό προβλημάτων,
είναι καλό να συναντιόμαστε συχνότερα και όχι μόνο στις επίσημες συσκέψεις στις Βρυξέλλες. Κάλεσα την κ. Ταχίρι να έρθει στο Βελιγράδι, αλλά επειδή το ζήτημα δεν προχωρά γρήγορα, αποφάσισα να μεταβώ στην Πρίστινα», είπε ο κ. Στεφάνοβιτς, τονίζοντας ότι θα είναι μία ευκαιρία να συζητηθούν πολλά ζητήματα.

«Ζητήσαμε να συναντηθούμε με τα μέλη της κυβέρνησης, με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων. Οι αντιδράσεις είναι θετικές και αναμένω να επιτευχθεί προσέγγιση θέσεων», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Τη διαφωνία του για την επίσκεψη του κ. Στεφάνοβιτς εξέφρασε ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση» στο Κόσοβο, Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος έκανε λόγο για πρόκληση, που πρέπει να αποτραπεί.

«Έχουμε όλοι υποχρέωση ως πολίτες να αντιδράσουμε, όταν καταπατείται η αξιοπρέπειά μας. Το κίνημά μας είναι κατηγορηματικά αντίθετο σ' αυτή την προσβλητική επίσκεψη για τους πολίτες του Κοσόβου», δήλωσε ο κ. Κούρτι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ζέρι».

Ο κ. Κούρτι τόνισε ότι η αποδοχή της Πρίστινας να διεξάγει διάλογο με το Βελιγράδι αποτελεί «προδοσία» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, και τους φίλους του ότι είναι ανέντιμοι πολιτικοί, που έχουν στόχο την προσωπική τους ανέλιξη και όχι το εθνικό ζήτημα.

Ο αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση» εκτίμησε ότι με το διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου επιδιώκονται υποχωρήσεις προς όφελος της Σερβίας και ανακοπή της προόδου του Κοσόβου. Στην αναγγελθείσα επίσκεψη του κ. Στεφάνοβιτς στο Κόσοβο, ενόψει του επόμενου γύρου του διαλόγου των δύο πλευρών, αντέδρασε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου, Σλόμπονταν Πέτροβιτς, τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου.

«Νομίζω ότι ο κ. Στεφάνοβιτς, πρώτα απ’ όλα έχει στόχο την προσωπική προβολή του και ότι οι θέσεις των συνομιλητών του είναι σε δεύτερο πλάνο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συναντηθώ μαζί του. Δεν έγινα υπουργός για να κρύβομαι από τον οποιοδήποτε. Θα συναντηθώ με τον κ. Στεφάνοβιτς ως αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα της Πρίστινας «Έποκα ε ρε».
Keywords
Τυχαία Θέματα