Το δημοσιονομικό σύμφωνο πρέπει να συμπληρωθεί με ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα ανάπτυξης

Ήταν σπάνιο περιστατικό. Μια συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την αφρόκρεμα των συνδικαλιστών από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ή, με άλλους όρους, των εκπροσώπων του κεφαλαίου και της εργασίας στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, δεν είναι καθημερινό φαινόμενο. Και αυτό πιστοποιήθηκε και από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας τους, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων DGB Μίχαελ Ζόμερ, ο οποίος, αμέσως μετά, μίλησε για «μοναδικό
γεγονός» στα συνδικαλιστικά χρονικά.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Βερολίνο, Πέμπτη απόγευμα. Μια κουστωδία συνδικαλιστών βγαίνει από το «πλυντήριο» - όπως αποκαλεί το λαϊκό στόμα την καγκελαρία - και κατευθύνεται προς την έξοδο, όπου την περιμένουν δεκάδες ντόπιοι και ξένοι δημοσιογράφοι.

Το λόγο παίρνει ο κ.Ζόμερ: «Είπαμε στην καγκελάριο, ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο στην Ευρώπη δεν λύνει από μόνο του την κρίση και γι αυτό πρέπει να συμπληρωθεί με ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα ανάπτυξης» λέει.

Ακολουθεί μια αναφορά στην αρνητική εικόνα της Γερμανίας σε χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, και αμέσως μετά μια μάλλον σιβυλλική φράση: «Η καγκελάριος μας ξεκαθάρισε ότι διαβάζει ελληνικές εφημερίδες και ένας έλληνας συνάδελφος της απάντησε ότι διαβάζει και αυτός την „Bild-Zeitung”».

E, και; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Την εξήγηση δίνει λίγο αργότερα ο ίδιος ο συνομιλητής της καγκελάριου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος: «Με ρώτησε, σε συνομιλία στο περιθώριο της συνάντησης, πως θα την αντιμετώπιζαν, αν ερχόταν στην Ελλάδα: Θα την χτυπούσαν; Της είπα, ότι αυτά τα γράφει η „Bild”. Και προφανώς θεωρεί και αυτή, ότι κάποια μέσα δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη στη Γερμανία, έτσι όπως δηλητηριάζουν και ορισμένα ελληνικά μέσα την κοινή γνώμη της Ελλάδας παρουσιάζοντας τους Γερμανούς ως ναζί και καταπιεστές. Πρέπει φυσικά να βρούμε τρόπο, και τα συνδικάτα το κάνουν με τις παρεμβάσεις τους, για να σταματήσουμε τη διάδοση αυτού του δηλητηρίου».

Και τι άλλο είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στην καγκελάριο στην επίσημη συνομιλία που επακολούθησε;

«Πέρα των ειδικών θεμάτων που αφορούσαν στην Ελλάδα θέσαμε προς συζήτηση και το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, που πνίγει την οικονομία και ως φάρμακο είναι χειρότερο από την αρρώστια επειδή τροφοδοτεί συνεχώς το σπιράλ της ύφεσης και της ανεργίας, και είπαμε ότι χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο, ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη, ιδίως για τις χώρες του Νότου, οι οποίες θα ισορροπήσουν τις παραγωγικές διαδικασίες, ώστε να υπάρχει παραγωγή και σε αυτές. Και βεβαίως υποστηρίξαμε την πρόταση, που έκαναν πρώτα τα ελληνικά συνδικάτα και τώρα είδα μια πιο ελκυστική και προωθημένη εκδοχή της από τα γερμανικά συνδικάτα για την πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του χρέους» είπε.

Άλλα στιγμιότυπα από τη στιχομυθία της κ.Μέρκελ με τους συνδικαλιστές ηγέτες και ιδιαίτερα με τον κ.Παναγόπουλο, όπως την περιέγραψε ο ίδιος:

Για την επιμονή της καγκελαρίου στην πολιτική της λιτότητας:
Keywords
Τυχαία Θέματα