Την Κυριακή ο 29ος Κλασικός Μαραθώνιος

Με τη συμμετοχή 19.000 δρομέων, οι 8.500 εκ των οποίων θα συμμετέχουν στην Κλασική Διαδρομή των 42 χιλιομέτρων, θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή ο Μαραθώνιος Αθηνών.
Στις ατομικές συμμετοχές παρατηρήθηκε μια ελαφρά μείωσε σε σύγκριση με την περσινή υπερεπιτυχημένη διοργάνωση, λόγω της φετινής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, οι διοργανωτές
παρατήρησαν με ικανοποίηση ότι θα τρέξουν αθλητές από 109 διαφορετικές χώρες, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ για τον Μαραθώνιο και ξεπερνάει κατά πολύ το προηγούμενο των 89 χωρών, που σημειώθηκε πέρσι.
Ένα άλλο ρεκόρ, στο αγωνιστικό κομμάτι αυτή τη φορά, θα προσπαθήσει να σπάσει ο Κενυάτης Ρέιμοντ Μπετ. Ο περσινός νικητής του Κλασικού Μαραθωνίου θέλει να πάρει το ρεκόρ της διαδρομής των 2 ωρών 10 λεπτών και 55 δευτερολέπτων, που κρατάει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 ο Ιταλός Μπαλντίνι.

Αλλοι δρομείς με το μυαλό στο ρεκόρ θα είναι οι Αιθίοπες Οουσα Ατίκο Γκίρμα και Γκούτα Μπίρμπο Μουλμπουλά, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει κορυφαίες επιδόσεις σε μαραθώνιους άλλων πόλεων (2:09:32 η καλύτερη επίοδση του πρώτου και 2:10:51 του δεύτερου).

Στο αγώνα θα πάρουν μέρους και χιλιάδες ερασιτέχνες φίλοι των μαραθώνιων αποστάσεων, όπως ο Ιάπωνας πρέσβης, Χιρόσι Τόντα, που ανακοίνωσε ότι θα φοράει μπλουζάκι με μήνυμα υποστήριξης για τα θύματα του πρόσφατου τσουνάμι στη χώρα του και για την Ελλάδα.

Παράλληλα με την Κλασική Διαδρομή την Κυριακή θα γίνουν και οι μίνι μαραθώνιοι των 10 και 5 χιλιάδων μέτρων.

«Εχετε τον πιο σπουδαίο Μαραθώνιο στον κόσμο. Κουβαλάτε ως χώρα την ιστορία του ημεροδρόμου κι αποτελεί για την χώρα σας μεγάλη ευκαιρία να την αναδείξετε όσο περισσότερο μπορείτε», σχολίασε ο πρόεδρος Διεθνής Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων, Πάκο Μποράο, στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στάθηκε στην συγκυρία της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας.

«Ο Μαραθώνιος είναι ένας δρόμος διδαχής για την επιτυχία. Γι' αυτό και παραμένει ο κορυφαίος αθλητικός αγώνας αλλά και ο κορυφαίος συμβολικός αγώνας: συναίσθηση του καθήκοντος και ταυτόχρονα συνείδηση της ένταξης και της υποταγής σε έναν ανώτερο σκοπό. Για να τον κερδίσει, ή απλά για να τον διανύσει κανείς, οφείλει να σταθεί με αξιοπρέπεια εμπρός στις προκλήσεις, οπλισμένος με θέληση, επιμονή, αλτρουισμό, δυναμισμό, και κυρίως πάθος. Είναι ευκαιρία αυτός ο αγώνας, ώστε να αναδειχθούν οι δυνατότητες της Αθήνας και της Ελλάδας στην προσπάθεια να αντεπεξέλθουν στα μεγάλα προβλήματα αυτή τη δύσκολη, ιστορικής όμως σημασίας, συγκυρία», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO. /span>
Keywords
Τυχαία Θέματα