Τιμή-ρεκόρ για χειρόγραφο του Βιβλίου των Βασιλέων

Ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο του 16ου αιώνα που ανήκει στο σώμα του Σαχναμέχ (Βιβλίου των Βασιλέων) του Σάχη της Περσίας Ταχμάσπη πωλήθηκε έναντι 7,4 εκατ. λιρών σε σημερινή δημοπρασία, τιμή που αποτελεί ρεκόρ για αντικείμενο ισλαμικής τέχνης.

Το τμήμα από το περσικό εθνικό έπος αναπαριστά τον Φαριντούν υπό τη μορφή δράκοντος να θέτει σε δοκιμασία τους γιους του και προέρχεται από τη συλλογή του γνωστού αμερικανού ακαδημαϊκού Στιούαρτ Κάρι Γουέλτς, επιμελητού και συλλέκτη Ισλαμικής και Ινδικής Τέχνης.

Το φύλλο δημοπρατήθηκε από τον Οίκο Σόθμπις στην πρώτη διάθεση του πρώτου
τμήματος της συλλογής του Γουέλτς. Η δημοπράτηση του δεύτερου τμήματος θα γίνει επίσης στο Λονδίνο τον Μάιο.

Ο οίκος δημοπρασιών τόνισε πως το Σαχναμέχ «είναι οικουμενικά αναγνωρισμένο ως ένα από τα αριστουργηματικά εικονογραφημένα χειρόγραφα κάθε περιόδου και πολιτισμού και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλυτέρων έργων τέχνης στον κόσμο». Το χειρόγραφο αρχικά προβλεπόταν ότι θα ‘έπιανε’ 2 με 3 εκατ. λίρες.

Η τελική τιμή πώλησής του επισκίασε το προηγούμενο ρεκόρ τιμής έργου ισλαμικής τέχνης , το οποίο είχε επιτευχθεί πέρυσι στον ανταγωνιστικό Οίκο Δημοπρασιών Κρίστις κατά την διάθεση ενός τάπητα Κιρμάν του 17ου αιώνα από την Περσία έναντι 6,2 εκατ. λιρών.
Keywords
Τυχαία Θέματα