Τι λέει ο Χρ. Πισσαρίδης για την ελληνική οικονομία

Προς τη σωστή κατεύθυνση βρίσκεται η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τόνισε ο Κύπριος νομπελίστας Οικονομικών Επιστημών Χριστόφορος Πισσαρίδης, υποστηρίζοντας ότι "το χρέος αντιμετωπίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό, μέχρι αυτή την στιγμή" και "η αναδιάρθρωση δεν θα είναι προς το συμφέρον" της χώρας μας.

Ο Δρ. Πισσαρίδης,
μιλώντας μετά τη βράβευσή του από το Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μετά δείπνου σε ξενοδοχείο στο Μανχάταν, παρουσίασε μια συνοπτική εικόνα για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι "απαιτούνται θεμελιακές μεταρρυθμίσεις" που θα απελευθερώσουν τις αγορές, μιας και η Ελλάδα, όπως είπε, βρίσκεται τελευταία στον κατάλογο ανταγωνιστικότητας των χωρών του ΟΟΣΑ.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες κινήσεις στο "διαρθρωτικό τομέα" για να μην υπάρξουν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον, σημειώνοντας ότι "θα είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά με τις πολιτικές τώρα σε λειτουργία και με τη βούληση που φαίνεται ότι υπάρχει για να γίνουν περισσότερα, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ανακάμψει".

Στη συνέχεια, τόνισε ότι "είναι αναγκαία" η υποστήριξη αυτής της προσπάθειας απ' όλους τους κοινωνικούς εταίρους, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι "η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηριχθεί στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει, γιατί υπάρχει ελπίδα ότι θα λειτουργήσει. Θα διερωτάστε ποια είναι τα πιο επείγοντα αναγκαία μεταρρυθμιστικά προγράμματα. Θα αρχίσω από ένα το οποίο είναι το πιο δύσκολο για την Ελλάδα και δυστυχώς έχει αρχίσει να επηρεάζει και την Κύπρο. Αυτό είναι το μέγεθος του δημόσιου τομέα και οι εργασιακές του συνθήκες. Θα πρέπει να πάει κάποιος πολλά χρόνια πίσω, για να καταλάβει πως φθάσαμε σ' αυτό το σημείο, πίσω στο εμφύλιο και στη δικτατορία. Η ουσία όμως είναι ότι έχουμε ένα δημόσιο τομέα που κυβερνάται στη βάση απηρχαιωμένων αρχών. Οι ώρες εργασίας είναι πολύ λίγες και όχι καλές για δημόσια υπηρεσία, η συνταξιοδότηση έρχεται πολύ νωρίς και οι συντάξεις είναι πολύ δαπανηρές. Γενικά, ο δημόσιος τομέας είναι ανελαστικός. Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα υπάρχουν ισχυρά εργατικά συνδικάτα που δεν επιτρέπουν την αλλαγή. Πιστεύω ότι ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα πρέπει να αρχίσει με μια συνάντηση συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων, σε μια συντονισμένη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, όπως οι πετυχημένες μοντέρνες ιδιωτικές επιχειρήσεις".

Ο νομπελίστας οικονομολόγος έδωσε επίσης το στίγμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, κάνοντας αναφορά στο μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών και σημειώνοντας ότι "η παγκόσμια οικονομία πέρασε από αναταράξεις που παρόμοιες δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν. Αν και μπήκαμε όλοι μαζί στην ύφεση, εξερχόμαστε απ' αυτή με διαφορετικές ταχύτητες".

Για την ιδιαίτερη πατρίδα του, επισήμανε ότι διέρχεται "δύσκολους καιρούς" σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Αναφερόμενος στις αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκία
Keywords
Τυχαία Θέματα