"Τι δείχνει" η συμφωνία Χαμάς-Φατάχ

Η συμφωνία ειρήνης η οποία υπεγράφη χθες ανάμεσα στα παλαιστινιακά κινήματα Χαμάς και Φατάχ δείχνει την αποδυνάμωση της Δαμασκού, κύριου συμμάχου της Χαμάς, θεωρεί ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Εάν "ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ μετακινήθηκε από τη Δαμασκό στο Κάιρο, για να υπογράψει μία συμφωνία ειρήνης με τον ηγέτη Φατάχ" Μαχμούντ Αμπάς, σημαίνει ότι οι ισλαμιστές "καταλαβαίνουν πως
έρχεται αλλαγή στη Συρία", δηλώνει ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, που βρίσκεται από χθες βράδυ στο Βερολίνο, συναντήθηκε με τον γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε, πριν γίνει δεκτός από την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον Χοσιάρ Ζεμπάρι.

Το συριακό καθεστώς είναι αντιμέτωπο με ένα κίνημα αμφισβήτησης από τα μέσα Μαρτίου και θα έχει δυσκολίες να διατηρηθεί στη θέση του, προβλέπει ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών.

"Δεν είμαι πολιτικός αναλυτής, είμαι υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ ... αλλά θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί στη θέση του το καθεστώς" της Συρίας, λέει.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα και αρκετά σθεναρά προτείνοντας μεταρρυθμίσεις που θα είχαν κατευνάσει τους διαδηλωτές.

"Εάν ο Άσαντ ... είχε ανακοινώσει αξιόπιστες και δραστικές μεταρρυθμίσεις, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Αλλά όχι, μετέθεσε το έργο των μεταρρυθμίσεων σε επιτροπές και σε υποεπιτροπές", προσθέτει ο Χοσιάρ Ζεμπάρι αναγνωρίζοντας ότι πιθανότατα ο σύρος πρόεδρος δεν έχει τελείως ελεύθερα τα χέρια. "Υπάρχουν οπωσδήποτε διαιρέσεις στους κόλπους του καθεστώτος, πρέπει να το λάβουμε υπ΄όψιν. Υπάρχει η άποψη ότι ο μόνος τρόπος για τη διευθέτηση του προβλήματος είναι μέσω των δυνάμεων ασφαλείας", λέει.

"Όμως έχει χυθεί αίμα και θα είναι δύσκολο να γυρίσει απλώς η σελίδα σήμερα ... ο αραβικός κόσμος άλλαξε, η περιοχή άλλαξε και το πολιτικό της σύστημα επίσης".
Keywords
Τυχαία Θέματα