Θεωρεί αναγκαία την παρουσία του

Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίνζκο, εκτίμησε ότι στις παρούσες συνθήκες, όσο η χώρα, οι θεσμοί της και η ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον εκτίθενται σε επιθέσεις, είναι αναγκαία η ετοιμότητα για τη χρήση των «διαθέσιμων μηχανισμών».

Ο κ. Ίνζκο, ο οποίος είχε χθες, στο Παρίσι, συνομιλίες με ανώτατους Γάλλους διπλωμάτες και συμμετείχε σε συνέδριο του γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα, με την αναδιοργάνωση των δομών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα ενεργήσει αποτελεσματικότερα στην άρση της πολιτικής στασιμότητας
και των εμποδίων στην πρόοδο.

Ο κ. Ίνζκο τόνισε ότι «ιδανικό σενάριο» θα ήταν ο διαχωρισμός του θεσμού του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από το θεσμό του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την κατάργηση του πρώτου, εφ’ όσον διαπιστωθεί ότι η παρουσία του δεν είναι πλέον αναγκαία.

Ωστόσο, τόνισε ότι τα εμπόδια, η εθνικιστική ρητορική, η σοβαρή διοικητική, κοινωνική και οικονομική κρίση οδήγησαν σε στασιμότητα όσον αφορά την εκπλήρωση των στόχων και των όρων και αποδεικνύουν ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας εξακολουθεί να είναι αναγκαίος.

Ο κ. Ίνζκο εκτίμησε ακόμη ότι είναι η σημαντική η συνέχιση της παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUFOR) στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Keywords
Τυχαία Θέματα