Θα ξαναγραφεί ο προϋπολογισμός του κράτους

Σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2012 θα προχωρήσει το Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης, που οδηγεί το φετινό ΑΕΠ σε επίπεδα κατώτερα του 2006, αλλά και μετά την οριστικοποίηση του PSI, του ελλείμματος του 2011 και της συμφωνίας για τα πρόσθετα μέτρα που επιχειρεί να επιβάλει η τρόικα.

Πρόκειται για αλλαγές σε επιμέρους μεγέθη και όχι στον τελικό στόχο του ελλείμματος για τον οποίο
η τρόικα επιμένει να διατηρηθεί στο 5,4% του ΑΕΠ ή σε 11.427 εκατ. ευρώ και μάλιστα για να διασφαλίσει έγκαιρα την επίτευξή του, αξιώνει σειρά νέων μέτρων, ύψους περίπου 2,1 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ.

Αφετηρία της αναθεώρησης των στόχων είναι το χαμηλότερο ύψος στο οποίο διαμορφώθηκε το ΑΕΠ του 2011, έναντι και της τελευταίας εκτίμησης του υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες το προσδιορίζουν σε 215 δισ. ευρώ, από 217,8 δισ. ευρώ, που ήταν η εκτίμηση του προϋπολογισμού. Αιτία είναι η βαθύτερη ύφεση που θα υπερβεί το -6% αντί -5,5% που εκτιμούσε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ για το 2012, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει περαιτέρω στο επίπεδο των 208 δισ. ευρώ, έναντι εκτίμησης 212,5 δισ. ευρώ.

Δηλαδή το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα υποχωρήσει κάτω από το ύψος του έτους 2006(!), συνέπεια της πολιτικής του μνημονίου και της αντιαναπτυξιακής πολιτικής που εφαρμόστηκε την τελευταία διετία. Για την ιστορία, το έτος 2006, το ΑΕΠ της Ελλάδας είχε καταμετρηθεί σε 208,9 δισ. ευρώ, ενώ φέτος, το 2012, θα διαμορφωθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Αύξηση πιέσεων

Το χαμηλότερο ΑΕΠ αυξάνει τις άμεσες και έμμεσες πιέσεις στο έλλειμμα, δεδομένου ότι αφενός σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα εισοδήματα και άρα και φορολογητέα ύλη, αφετέρου όσο μικραίνει το ύψος του ΑΕΠ τόσο αυξάνεται το έλλειμμα ως ποσοστό του, (σχέση αριθμητή παρονομαστή).

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του 2011, η τεχνητή συγκράτηση των δαπανών στην οποία επιδόθηκε το υπουργείο Οικονομικών, μεταφέροντας σημαντικά κονδύλια που επρόκειτο να πληρωθούν το 2011, στο 2012, η "σφαγή" του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και η απόδοση του ενιαίου τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, οδήγησαν το ποσοστό του ελλείμματος κοντά στο στόχο του 9% του ΑΕΠ, όπως είχε γράψει η "Ν" στις 25 Ιανουαρίου.

Μάλιστα αν δεν συνέβαινε η μείωση του ΑΕΠ το ποσοστό του ελλείμματος ίσως υποχωρούσε και κάτω από το 9% του ΑΕΠ.

PSI

Τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2012, αναγκαστικά θα αλλάξουν λόγω του PSI και του προσδιορισμού με ακρίβεια των τόκων που θα κληθεί να πληρώσει φέτος η χώρα.

Με βάση της συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, αφού απομένει η συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τη μείωση των τόκων σε 5 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που περιλαμβάνει το όφελος από τη μείωση της αξίας των ομολόγων επί των οποίων θα εφαρμόζονται τα νέα μειωμένα επιτόκια, αλλά και συμψηφιστικά το κόστος των τόκων των δανείων (συνολικά 130 δισ. ευρώ) που
Keywords
Τυχαία Θέματα