Τετάρτη σύσκεψη αρχηγών-στόχος η ενιαία "φωνή"

Κοινό μέτωπο των τριών κυβερνητικών εταίρων απέναντι στο μπαράζ των κινητοποιήσεων, καθώς και στις νέες προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, με αφετηρία το σχέδιο ενιαίας φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, αναζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με αυτή την ατζέντα, ο Αντώνης Σαμαράς εξετάζει να συγκαλέσει εντός της εβδομάδας νέα σύσκεψη με τους Ευ.Βενιζέλο και Φ.Κουβέλη,
καθώς κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει ενιαία φωνή από τον τρικομματικό συνασπισμό, πολύ περισσότερο εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί να προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση με τους αγρότες και τους ναυτεργάτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, στόχος της σύσκεψης των τριών αρχηγών θα είναι να υψωθεί και ασπίδα προστασίας από τους κυβερνητικούς εταίρους προς τον Γιάννη Στουρνάρα. Η ηχηρή στήριξη του υπουργού Οικονομικών κρίνεται αναγκαία, καθώς εξακολουθεί να δέχεται βολές, ιδίως από τους κόλπους της ΝΔ, παρά τις παρασκηνιακές παρεμβάσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ιδιαίτερη αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσαν τα επικριτικά σχόλια κατά του υπουργού από τον γραμματέα της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη την Κυριακή. Κυβερνητικοί κύκλοι έσπευσαν το βράδυ να αποκηρύξουν τις δηλώσεις Κεφαλογιάννη, κάνοντας λόγο για «προσωπικές απόψεις» του γραμματέα της ΝΔ.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών στις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για την κρίση και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της περιόδου 2007 - 2009. «Θα τον καλέσουμε στη Συγγρού αν θέλει να έρθει, να τον εξετάσουμε αν ξέρει καλά την οικονομική ιστορία της Ελλάδας...», σχολίασε δηκτικά ο γραμματέας της ΝΔ στον ΣΚΑΙ.

Επίθεση στον κ. Στουρνάρα είχε εξαπολύσει χθες και ο βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, αναφέροντας (στον Real) ότι ο υπουργός Οικονομικών «έχει παρελθόν» καθώς «μαγείρεψε τα στοιχεία το 2000 για να μπούμε στην ΟΝΕ».

Η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται το αργότερο έως την Τετάρτη, καθώς Πέμπτη και Παρασκευή (7-8 Φεβρουαρίου) ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που καλείται να εγκρίνει τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την εξαετία 2014-2020.

***

Παραταγμένα εξακολουθούν να βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας τα τρακτέρ των αγροτών, οι οποίοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους.

Στο πλευρό των αγροτών στον Ορχομενό Βοιωτίας θα βρεθεί στις 11:30 το πρωί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα δώσει το «παρών» στο σημείο συγκέντρωσής τους.

«Ραντεβού» με τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών, στο ύψος του Λευκώνα, δίνουν το πρωί της Δευτέρας αγρότες του νομού Σερρών, με εξαίρεση εκείνους που θα παραμείνουν παραπλεύρως της Εγνατίας Οδού στα Ν.Κερδύλλια.

Με τρακτέρ από τον Κοπανό Νάουσας και την Κυψέλη Ημαθίας ενισχύουν τις δυνάμεις τους οι αγρότες στο ύψος της Κουλούρας Ημαθίας που έχουν παρατάξει τα οχήματά τους στις άκρες της Εγνατίας Οδού.

Στο πλευρό των αγροτών της Ημαθίας βρίσκονται οδηγοί ταξί, λεωφορείων και φορτηγών.

Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στο ύψος της διασταύρωσης Χαλκηδόνας, θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί αγρότες της Πέλλας και των Γιαννιτσών.

Αγρότες από την Καβάλα, τη Δράμα και την Ξάνθη παραμένουν με τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης, στην περιοχή του Νέστου και σε τρία σημεία στην εθνική οδό Δράμας- Καβάλας, χωρίς να κλείνουν τους δρόμους.

Στο μεταξύ, συμμετοχή στο συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων την Τρίτη, στις 11 το πρωί, έξω από την Εφορία Κατερίνης, αποφάσισαν αγρότες της Πιερίας, χωρίς να αποκλείουν ξεχωριστές κινητοποιήσεις και νωρίτερα.

Σε κινητοποιήσεις, επίσης, την Τρίτη, με κύρια σημεία την Ορεστιάδα και τις Φέρες προσανατολίζονται και αγρότες του νομού Έβρου.

«Η λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση είναι ο μόνος δρόμος για να αποκρουστούν ο αυταρχισμός και τα μέτρα που εξαθλιώνουν το λαό» τονίζει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των ναυτεργατών.

«Τα λαϊκά στρώματα των πόλεων πρέπει να σταθούν αποφασιστικά δίπλα στη φτωχή και μεσαία αγροτιά που αγωνίζεται για την επιβίωσή της κόντρα στην πολιτική τής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, η αγροτιά πρέπει να στηρίξει την πάλη των ναυτεργατών και των άλλων μισθωτών που υπερασπίζονται τα στοιχειώδη δικαιώματά τους» επισημαίνει το ΚΚΕ.

***

Ανυποχώρητοι στο αίτημά τους για απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και πληρωμή των δεδουλευμένων που τούς οφείλουν οι πλοιοκτήτριες εταιρίες εμφανίζονται οι ναυτεργάτες. Ο υπουργός Ναυτιλίας, που συναντήθηκε με τους ακτοπλόους την Κυριακή, σκοπεύει να επαναλάβει την πρόσκλησή του προς την ΠΝΟ για διάλογο τη Δευτέρα, καθώς την Κυριακή οι ναυτεργάτες αρνήθηκαν να προσέλθουν στη συνάντηση. Οι ακτοπλόοι δεν απέρριψαν την προτροπή του υπουργού για έναρξη διαπραγματεύσεων με τους ναυτεργάτες για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ωστόσο επισήμαναν την δυσχερή οικονομική θέση τους.

Τη συμβολή των ακτοπλόων προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση από τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών, ζήτησε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, ο οποίος συναντήθηκε το απόγευμα της Κυριακής με τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι οι ακτοπλόοι είδαν θετικά την προτροπή του υπουργού για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους ναυτεργάτες για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ επισήμαναν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές εταιρείες, εξαιτίας της μείωσης της επιβατικής κίνησης και της έλλειψης ρευστότητας εκ μέρους των τραπεζών.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλης, ο αντιπρόεδρος των διεθνών πλόων Σπύρος Πασχάλης και ο πρόεδρος της ΑΝΕΚ Γιάννης Βαρδινογιάννης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΕΝ όπου αναμένεται να εξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ανυποχώρητοι οι ναυτεργάτες

Την ίδια ώρα, ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι ναυτεργάτες. Η διοίκηση της ΠΝΟ ζητά την παρέμβαση του υπουργείου για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλουν πλοιοκτήτριες εταιρείες σε ναυτεργάτες, ενώ κάνει λόγο για συνεχιζόμενη αδιαλλαξία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου στο αίτημα για απόσυρση του πολυνομοσχεδίου το οποίο, όπως αναφέρει η ΠΝΟ, θα οδηγήσει δεκάδες ναυτεργάτες στην ανεργία.

Η ΠΝΟ αποφάσισε επίσης τη σύμπτυξη κοινού μετώπου με εργαζόμενους άλλων κλάδων και τους κάλεσε σε κοινή σύσκεψη.

Πάντως, ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης, προτίθεται να αποστείλει τη Δευτέρα και νέα επιστολή προς την ΠΝΟ με την οποία θα τους καλεί σε διάλογο. Η ΠΝΟ αρνήθηκε να προσέλθει σε απογευματινή συνάντηση με τον υπουργό θεωρώντας ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια θετική απάντηση στα αιτήματα των ναυτεργατών.

Τα πλοία, λόγω της νέας απεργιακής κινητοποίησης της ΠΝΟ θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια από τις 6 αύριο της Δευτέρας 4/2 έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης 6/2.

«Έδεσε» στον Πειραιά το «Φαιστός»

Τo πλοίο «Φαιστός Παλλάς» που αναχώρησε στις 11:20 το βράδυ απο το Ηράκλειο Κρήτης για τον Πειραιά, μεταφέροντας 130 νταλίκες με οπωροκηπευτικά απο την Ιεράπετρα, τα Χανιά και το Τυμπάκη, έφτασε στον Πειραιά και «έδεσε»στον ΟΛΠ.

Εως αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις απο στελέχη της ΠΝΟ με την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε μια προσπάθεια να μην αποπλεύσει το πλοίο. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών έλεγαν πως εφόσον αναχωρήσει το πλοίο θα το αφήσουν να «δέσει» στον Πειραιά αλλά δεν θα αφήσουν να αποπλεύσει ξανά όσο διαρκεί η απεργία.

Κοινό αγώνα ζητά το ΚΚΕ

«Η λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση είναι ο μόνος δρόμος για να αποκρουστούν ο αυταρχισμός και τα μέτρα που εξαθλιώνουν το λαό» τονίζει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των ναυτεργατών.

«Τα λαϊκά στρώματα των πόλεων πρέπει να σταθούν αποφασιστικά δίπλα στη φτωχή και μεσαία αγροτιά που αγωνίζεται για την επιβίωσή της κόντρα στην πολιτική τής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, η αγροτιά πρέπει να στηρίξει την πάλη των ναυτεργατών και των άλλων μισθωτών που υπερασπίζονται τα στοιχειώδη δικαιώματά τους» επισημαίνει το ΚΚΕ.
Keywords
αλέξης τσίπρας, σαμαρας, νέα, βενιζελος, στουρναρας, νεα δημοκρατια, ελλαδα, σκαι, real, βρυξέλλες, συριζα, τσιπρας, ταξι, καβαλα, δραμα, ξανθη, συμμετοχή, ΚΚΕ, αποσυρση, ΠΝΟ, απεργια, σεεν, τραπεζες, ανεκ, πειραιας, ηρακλειο, κρητη, χανια, ολπ, εταιρεία, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, κακλαμανης, απεργια πνο, σταση εργασιας, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, αποσυρση αυτοκινητων 2011, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, αλλαγη ωρας, θεσσαλονικη, απεργια μμε, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, γιαννης κεφαλογιαννης, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αλέξης τσίπρας, το θεμα, ανεκ, εθνικη, εφορια, θεμα, ιεραπετρα, κοντρα, ολπ, σκαι, τα νεα, υψος, ωρα, ανεργια, ασπιδα, ατζεντα, αφορμη, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, δευτερα, δηλωσεις, διοικηση, δωσει, δρομος, εβδομαδα, εξελιξη, εταιρεία, εφημεριδα τα νεα, εφημεριδα, ζητα, ιδια, ηρακλειο κρητης, κυβερνηση, κυψελη, κυρια, λογο, μαξιμου, νικητας, οπωροκηπευτικα, ορεστιαδα, οχηματα, πεμπτη, πλοια, πλοιο, υπογραφη, πρωι, σεεν, συμμετοχή, σχεδιο, σχολια, τρακτερ, τρια, τριτη, συγγρου, φερες, φωνη, φορα, δικαιωματα, υπουργειο, κυριακη, μπροστα, οδηγοι, πληροφοριες, σπυρος, θετικα
Τυχαία Θέματα