"Τεράστιο" ενδιαφέρον για το βουλγαρικό χρηματιστήριο

Τεράστιο, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Συμεών Ντιάνκοφ, το ενδιαφέρον των επενδυτών για την πώληση του μεριδίου του βουλγαρικού Δημοσίου στο χρηματιστήριο (BSE). Με δηλώσεις του, τις οποίες δημοσιεύει μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου της Βουλγαρίας, εκτίμησε ότι η πώληση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011 και η Βουλγαρία θα καταφέρει να βρει τον στρατηγικό επενδυτή για το χρηματιστήριο της Σόφιας.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι, το υπουργείο Οικονομικών δε συμμετέχει στη διαδικασία, την οποία χειρίζεται το συμβούλιο διευθυντών του χρηματιστηρίου.

Η πώληση του 50,5% προσέλκυσε ενδιαφερόμενα μέρη και ήδη πέντε εταιρείες ξεκίνησαν κύκλο συνομιλιών με τη διοίκηση του χρηματιστηρίου, τονίζεται στα ίδια δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνται δηλώσεις του Βούλγαρου υπουργού.

Όμως, την περασμένη εβδομάδα - αναφέρεται σε δημοσίευμα του ιδιωτικού πρακτορείου ειδήσεων "Sofia News Agency" - ο επικεφαλής του συμβουλίου των διευθυντών του BSE, Άσεν Γιαγκόντιν δήλωσε ότι, τη διαδικασία χειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών και ένα ευρωπαϊκό χρηματιστήριο - το οποίο δεν κατονόμασε - ενδιαφέρεται για την απόκτηση του μεριδίου του βουλγαρικού Δημοσίου.

Το χρηματιστήριο της Σόφιας κατέστη κρατική εταιρεία στις αρχές του 2011, έπειτα από την αύξηση του ποσοστού του Δημοσίου στο 50,5% από 44%. Στόχος- όπως ανακοινώθηκε τότε από τη βουλγαρική κυβέρνηση- ήταν η αύξηση της διαφάνειας και η προσέλκυση ξένων επενδυτών για την απόκτηση του μεριδίου του βουλγαρικού Δημοσίου.

Την τελευταία δεκαετία, το βουλγαρικό Δημόσιο είχε συζητήσεις σχετικά με τους κατάλληλους τρόπους πώλησης του μεριδίου που κατείχε στο χρηματιστήριο της Σόφιας και ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει τα χρηματιστήρια της Αυστρίας, της Ελλάδας και της Πολωνίας.

Από το 2008, η διαπραγμάτευση των μετοχών γίνεται στην πλατφόρμα συναλλαγών του γερμανικού χρηματιστηρίου (λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος Xetra στη Σόφια).

Εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και του BSE δήλωσαν ότι η πώληση του μεριδίου θα δώσει την ευκαιρία στο υπουργείο να βρει στρατηγικό επενδυτή για το BSE και θα αυξήσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Ωστόσο, ένας εκ των ιδρυτών του BSE και πρώην πρόεδρός του, ο Βίκτορ Παπάζοφ, προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι "η αύξηση του ποσοστού του Δημοσίου θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της βουλγαρικής οικονομίας", προστίθεται στο δημοσίευμα του "Sofia News Agency".
Keywords
Τυχαία Θέματα