Τέλος η παραφιλολογία περι ανασχηματισμού της κυβέρνησης - στόχος η ανάπτυξη και η ρευστότητα

Δεν υπάρχει κανένας ανασχηματισμός της κυβέρνησης στον ορίζοντα - πως θα μπορούσε άλλωστε πάνω που μόλις άρχισαν οι υπουργοί να συγκροτούν τα σχέδια των μεταρρυθμίσεων και αν αποδίδουν έργο. Οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή θα σήμαινε χάσιμο στην καλλύτερη περίπτωση αλλων 4-5 μηνών και ποιος εγγυάται άραγε οτι η όποια αλλαγή προσώπου θα ήταν...καλλύτερη; Πάντως το όλο θέμα - που αναπράχθηκε απο 2-3 συγκεκριμές εφημερίδες και κανάλια έκλεισε οριστικά απο τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών που μετείχαν σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό.
Το
κυβερνητικό έργο όπως σαφέστατα είπαν στις δηλώσεις τους επικεντρώνεται στους αναπτυξιακούς στόχους, την ανάσχεση της ύφεσης και την ενίσχυση της ρευστότητας.

Στη μία μετά το μεσημέρι συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ στις 15.00 είναι προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα κατά την οποία αναμένεται να ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Eurogroup.
Η χώρα έχει σταθεί όρθια και τώρα μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και έθεσε ως άμεση προτεραιότητα να προχωρήσουν οι διαδικασίες της επαναγοράς των ομολόγων και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Έχουμε ένα νέο πλαίσιο, μία νέα αφετηρία την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών, γιατί μόνο η ανάσχεση της ύφεσης μπορεί να πείσει τους Έλληνες ότι υπάρχει προοπτική, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Αμεσος στόχος τώρα, πρόσθεσε, είναι να προχωρήσει η επαναγορά των ομολόγων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι των τραπεζιτών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «να πέσει χρήμα στην αγορά, να πληρώσει το κράτος αυτά που χρωστάει στην αγορά και φυσικά η ρευστότητα να διοχετευτεί στην αγορά».

Γι αυτό, σημείωσε, και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνοδεύεται από τα τρία σύμφωνα, το σύμφωνο ρευστότητας, το σύμφωνο ανασυγκρότησης και το σύμφωνο ανάκτησης αξίας των τραπεζών, για να πάρει, όπως είπε, το δημόσιο αυτά που βάζει στο τραπεζικό σύστημα.

Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης δεν ήταν αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης.

Θέμα ανασχηματισμού «δεν μας απασχόλησε ούτε κατ' ελάχιστον», ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου και ο Φώτης Κουβέλης, κατά τις οποίες επανέλαβε ότι «η απόφαση του Εurogroup ήταν μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, καθώς η χώρα παραμένει στην ευρωζώνη και πορεύεται σταθερά στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που έχει».

Με την απόφαση αυτή, σημείωσε ο κ. Κουβέλης, επιβεβαιώνεται η πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς να στηρίξει την κυβέρνηση, για την παραμονή στην Ευρωζώνη, για «να μην περιέλθει η χώρα σε πολιτική αστάθεια και να αρχίσει η διαδικασία για την έξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία έχει βρεθεί».

Το κυβερνητικό έργο, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, πρέπει να είναι προσηλωμένο στην ανάπτυξη της χώρας και
Keywords
Τυχαία Θέματα