Ταμβακάκης: "Ανοησίες" τα περί επιστροφής στη δραχμή

"Ανοησίες" και "κακόγουστο αστείο" χαρακτήρισε τα σενάρια περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), Απόστολος Ταμβακάκης, ο οποίος μιλώντας απόψε σε κοινό 500 μεγάλων πελατών του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, στη Θεσσαλονίκη,
απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους με "κούρεμα" και πρόσθεσε ότι όλα αυτά δεν τα θέλουν ούτε η χώρα μας, ούτε η ευρωζώνη. Επικαλούμενος τις σχετικές, επανειλημμένες τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο κ. Ταμβακάκης σχολίασε ότι "η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει". "Αν γενικευτεί η κρίση των ομολόγων, αυτό συνεπάγεται προβλήματα για χώρες που σήμερα δεν το φαντάζονται. Και για την άλλη άκρη του Ατλαντικού", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις συνολικά στην ευρωζώνη.

Κατά τον κ.Ταμβακάκη, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με "κούρεμα" οι αγορές θα κλείσουν το επόμενο δευτερόλεπτο, ενώ ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με το πώς θα χρηματοδοτηθεί το έλλειμμα, το πώς θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και το ποια θα είναι η επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών ταμείων.

Πρόσθεσε δε, ότι ελεγχόμενη πτώχευση ή χρεοκοπία δεν υπάρχει και ότι οι συζητήσεις γύρω από το χρέος βλάπτουν τη χώρα σοβαρά, σε μια περίοδο που πρέπει ν’ αφήσουμε τους ανθρώπους που χειρίζονται το θέμα να κάνουν ήρεμα τη δουλειά τους.

Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν οι καταθέσεις

Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες και ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να χαθούν οι καταθέσεις των Ελλήνων. Αναφερόμενος δε, ειδικά στην Εθνική Τράπεζα, σημείωσε ότι η κεφαλαιακή της ενίσχυση κατά 3 δισ. ευρώ, προ ολίγων μηνών, την καθιστά οχυρό και φρούριο και καθιστά βέβαιο ότι "ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, η τράπεζα θα είναι εκεί".

Πάντως, κατά τον κ.Ταμβακάκη, οι ίδιες οι τράπεζες έχουν εισέλθει σε μια μνημονιακή κατάσταση, αφού πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν πάρει και να απεμπλακούν μια ώρα αρχύτερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

"Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης και 18 μήνες μετά την έναρξη της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, είναι ισχυρό τόσο από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας όσο και -παρά τα προβλήματα- από άποψη ρευστότητας", τόνισε.

Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, η κινδυνολογία, που έρχεται και επανέρχεται, όχι μόνο διαψεύστηκε αλλά και θα διαψευστεί μέχρι τέλους. Οι ελληνικές τράπεζες, πρόσθεσε, έχουν την εμπιστοσύνη των καταθετών τους και ισχυρών οργανισμών, όπως η ΕΚΤ, η οποία τις έχει χρηματοδοτήσει με περίπου 100 δισ. ευρώ, τις στηρίζει και θα συνεχίσει να τις στηρίζει, "γιατί δεν υπάρχει οικονομία χωρίς ισχυρό τραπεζικό σύστημα".

Γρήγορες νίκες και οι στόχοι του 2011

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι "η Ελλάδα θα τα καταφέρει, όπως τα είχε καταφέρει και σε άλλ
Keywords
Τυχαία Θέματα