Τα νησιά δίνουν το μήνυμα της ανόδου

Η Ρόδος δίνει το το σύνθημα της ανόδου για τον ελληνικό τουρισμό την τρέχουσα τουριστική χρονιά, αυξάνοντας τις προσδοκίες για μεγέθυνση του τουριστικού εισοδήματος. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Βασίλης Μηναϊδης υπογράμμισε, ότι μετά τον πολύ καλό Απρίλιο (αυξημένες κατά 132% ήταν οι αφίξεις τουριστών στο αεροδρόμιο της Ρόδου σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) ο Μάϊος
ήδη τρέχει με διψήφιο νούμερο αφίξεων σε σχέση με πέρυσι.

Μάλιστα ο κ. Μηναϊδης που έχει διατελέσει και πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης ξενοδόχων (ΠΟΞ) εκτιμά, ότι η Ρόδος θα σημειώσει το 2011 άνοδο των αφίξεων που θα κυμανθεί από το 15% έως το 20%, που είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά που θα επιτευχθούν στον ελλαδικό χώρο, δεδομένης και της συνεισφοράς του νησιού στα συνολικά τουριστικά μεγέθη της χώρας.

Ο κ. Μηναϊδης συμπλήρωσε ότι και η Κως κινείται στα ίδια επίπεδα.

Αναφορικά με τις αιτίες που η Ρόδος σέρνει το "γαϊτανάκι" της ανόδου ο κ. Μηναϊδης υποστηρίζει, ότι η ένταξη 11.000 περίπου νέων πολυτελών κλινών στο ξενοδοχειακών δυναμικό του νησιού έχουν προσδώσει πολύ σημαντική δυναμική στον εισερχόμενο τουρισμό, που σε συνδυασμό με τα γεγονότα στη λεκάνη της Μεσογείου, αλλά και την εντυπωσιακή αύξηση της ρωσικής αγοράς (αναμένονται 110.000 από 77.000 πέρυσι) έχουν δημιουργήσει ισχυρό μείγμα ανόδου για το νησί των Ιπποτών.

Παραμένοντας στη νησιωτική Ελλάδα και την άλλοτε μεγάλη δύναμη του ελληνικού τουρισμού Κέρκυρα, τα μηνύματα μπορεί να μην είναι όσο αισιόδοξα είναι στη Ρόδο, ωστόσο η "προσγείωση" στο νησί της Easy Jet και της Monarch (αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους) βάζουν τις βάσεις για άνοδο των αφίξεων. Το πρόβλημα για το νησί των Φαιάκων, όπως άλλωστε για το σύνολο των τουριστικών προορισμών, είναι οι χαμηλές τιμές, απόρροια του συστήματος 'all inclusive' καθώς, σύμφωνα και με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Παναγιώτη Μπράμο οι τιμές εκκινούν από 18 ευρώ την ημέρα. Τονίζεται ότι η Κέρκυρα σε αντίθεση με τη Ρόδο δεν έχει ανανεώσει το ξενοδοχειακό της δυναμικό, γεγονός που δεν βοηθάει την αύξηση του τουριστικού εισοδήματος από τις ελεύσεις πελατών αυξημένης προστιθέμενης αξίας.

Στην Κεφαλονιά το στοίχημα και για την εφετεινή περίοδο είναι αύξηση του τουριστικού της εισοδήματος, με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Σπύρο Γαλιατσάτο να κάνει λόγο για τουριστική περίοδο 120 ημερών η οποία θα αρχίσει στα τέλη Μαΐου. Πέρυσι μπορεί να σημειώθηκε πολύ σημαντική άνοδος στις ελεύσεις κρουαζιερόπλοιων ωστόσο οι εν λόγω τουρίστες είναι πολύ συγκρατημένοι και μετρημένοι στο να ξοδέψουν ακόμη και ελάχιστα χρήματα. "Πιο πολλά αφήνει ένα λεωφορείο ΚΑΠΗ, παρά πέντε κρουαζιερόπλοια", επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Στο έτερο νησί των Επτανήσων αυτό της Ζακύνθου, η Χριστίνα Τετράδη επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι αφίξεις στο σύνολο του έτους θα σημειώσουν έστω και δύσκολα διψήφιο ανόδου, απόρροια των ελεύσεων των αεροπορικών εταιριών
Keywords
Τυχαία Θέματα