Τα κριτήρια για τις δοκιμές αντοχής

Ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κριτήρια βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι δοκιμές αντοχής (stress test) των πυρηνικών αντιδραστήρων, πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε μετά τα τραγικά γεγονότα στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ελλάδα με την υποστήριξη της ελληνικής
επιτροπής ατομικής ενέργειας συνέβαλε στη διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας και επισημαίνει τα εξής σημεία που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τη χώρα μας και περιλαμβάνονται στα stress tests:

1. Αυστηροί έλεγχοι της αντισεισμικής αντοχής των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

2. Αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των δοκιμών που ξεκινούν άμεσα, μέχρι το τέλος της χρονιάς.

3. Λεπτομερής προσδιορισμός και χρονοδιάγραμμα για αξιολόγηση από ομότιμους, δηλαδή για την αξιολόγηση από άλλες χώρες των εθνικών εκθέσεων των δοκιμών που θα πραγματοποιηθούν.

4. Ρητή αναφορά στην επέκταση των δοκιμών αντοχής και στις γειτονικές χώρες που δεν είναι κράτη - μέλη της ΕΕ.

Το ενδιαφέρον για τη χώρα μας έγκειται στο γεγονός ότι γειτονικά κράτη, μέλη και μη της ΕΕ, διαθέτουν ή σχεδιάζουν να κατασκευάσουν πυρηνικές μονάδες παραγωγής ρεύματος, με αποτέλεσμα, σε περίπτωση ατυχήματος, να ελλοχεύουν κίνδυνοι και για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τα κράτη - μέλη θα εξετάσουν τους κινδύνους από απειλές που προέρχονται από ανθρώπινες ενέργειες και ατυχήματα (τρομοκρατικές ενέργειες, συντριβή αεροσκαφών, κ.α.)

Εξάλλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βιέννη συνάντηση των κρατών- μελών της ΕΕ που δεν χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια, στην οποία υιοθετήθηκε υπουργική διακήρυξη με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου για το περιβάλλον, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την παροχή ασφαλούς και βιώσιμου ενεργειακού εφοδιασμού, χωρίς εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια.

Οι Επικεφαλής των Αντιπροσωπειών εξέφρασαν την άποψη ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι συμβατή με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης και ότι δεν παρέχει μια βιώσιμη λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επανέλαβαν τη βαρύτητα που έχουν θέματα ασφάλειας του περιβάλλοντος, καθώς και την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ πυρηνικών και μη πυρηνικών κρατών για την αξιολόγηση των κινδύνων, την ανταλλαγή πληροφοριών και την αναβάθμιση της ετοιμότητας και του συντονισμού για την αντιμετώπιση της πυρηνικής έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, υιοθετήθηκε η ελληνική άποψη ότι οι γειτονικές χώρες που δεν είναι κράτη- μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υποστούν τις ίδιες αυστηρές δοκιμές για υπάρχουσες και για μελλοντικές εγκαταστάσεις.

Συμφωνήθηκε τέλος η επόμενη συνάντηση της ομάδας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην Αθήνα. Οι χώρες που υποστήριξαν τη δήλωση είναι: Ελλάδα, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ιρλανδία, Λιχτενστάιν, Λετονία.
Keywords
Τυχαία Θέματα