Συρία: Συμφωνία για μεταβατική κυβέρνηση

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μελών της Ομάδας Δράσης για τη Συρία –συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας– για τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές μετάβασης σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Συρία, ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ Κόφι Άναν, μετά τη διάσκεψη στη Γενεύη.

Στο τελικό
ανακοινωθέν της διάσκεψης, που φαίνεται ότι διαμορφώθηκε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, προβλέπεται ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέλη της σημερινής κυβέρνησης όπως και παράγοντες της αντιπολίτευσης και από άλλες ομάδες, όλους επιλεγμένους με κοινή συναίνεση.

«Αμφιβάλλω ότι οι Σύροι θα επιλέξουν για να τους κυβερνήσουν ανθρώπους που έχουν αίμα στα χέρια τους», υπογράμμισε.

Για την μετάβαση χρειάζονται «καθαρά και αναμφισβήτητα βήματα» στη βάση ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Παραταύτα, δεν είναι σαφές ποιος θα είναι ο ρόλος του νυν προέδρου Μπάσαρ αλ-Άσαντ.

Σε ερώτηση που του έγινε για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Άναν απάντησε ότι «το κείμενο είναι σαφές όσον αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές και τις αρχές που θα βοηθήσουν τις συριακές πλευρές καθώς αυτές θα προχωρούν προς τη μετάβαση» και υπογράμμισε ότι το μέλλον του Μπασάρ αλ Άσαντ «θα είναι δική τους υπόθεση».

Οι μετέχοντες στη σύνοδο διευκρίνισαν επίσης «τα στάδια και τα μέτρα (που πρέπει να ληφθούν) από τις (εμπλεκόμενες) πλευρές για να είναι εγγυημένη η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου των έξι σημείων και των αποφάσεων 2042 και 2043 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Το σχέδιο των έξι σημείων υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Απρίλιο και προέβλεπε μεταξύ άλλων κατάπαυση του πυρός από τις 12 Απριλίου αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε και δεν έγινε σεβαστό• αντίθετα η βία στη χώρα πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 100 την ημέρα σε πολλές περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ομάδα Δράσης, ο Άναν είπε ότι θα συναντηθεί όταν και όποτε χρειαστεί ακόμη και εκτάκτως αλλά δεν καθόρισε την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία), οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου, η Τουρκία και η ΕΕ. Σημείο τριβής ήταν οι απόψεις της Ρωσίας από τη μία πλευρά και των υπόλοιπων δυτικών χωρών σε ό,τι αφορά την λύση που θα πρέπει να δοθεί.

Σκληρή γραμμή από Κλίντον

Ωστόσο, παρά τα όσα ανέφερε ο Άναν, οι ΗΠΑ με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μετά το πέρας της συνόδου, τήρησαν σκληρή γραμμή.

Όπως διευκρίνισε θα αρχίσει να εργάζεται πάνω σε ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ που θα προβλέπει πραγματικές κυρώσεις κατά της Συρίας για την μη τήρηση των συμφωνηθέντων στη Γενεύη.

Το σχέδιο που συμφωνήθηκε, εξήγησε η υπουργός, ανοίγει τον δρόμο για την μετά Άσαντ εποχή επιμένοντας στην αποχώρηση του προέδρου. «Οι μέρες του είναι μετρημένες», υπογράμμισε.

Από την δική
Keywords
Τυχαία Θέματα