Συνεχίζεται η προσπάθεια για το έλλειμμα

Συνεχίζεται η προσπάθεια που ξεκινήσαμε για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 και ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις ύψους 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3 δισ. είναι για να είμαστε βέβαιοι ότι οι στόχοι του 2011 για τη μείωση του ελλείμματος θα ισχύσουν, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον, ενώ διέψευσε για άλλη μια φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης
του χρέους.

Είναι ένα πρόγραμμα, πρόσθεσε, το οποίο βασίζεται κυρίως στην συγκράτηση των δαπανών και σε λιγότερο βαθμό στην αύξηση των εσόδων. Ως προς την συγκράτηση των δαπανών, το πρόγραμμα δεν στηρίζεται σε «οριζόντια μέτρα», όπως περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που συγκρατούν το μισθολογικό κόστος του Δημόσιου, που μειώνουν τις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες, που στοχεύουν καλύτερα τις κοινωνικές δαπάνες και που μειώνουν τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ. Ως προς το σκέλος των εσόδων είναι μια προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Επανέλαβε ότι το πρόγραμμα με όλες τις επιμέρους παρεμβάσεις και τα ετήσια όρια δαπανών, ανά υπουργείο, θα ενσωματωθούν σε ένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί με νομοσχέδιο στην Βουλή μέχρι τις 15 Μαίου.

Χαρακτήρισε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, ίσως από το πια φιλόδοξα πρόγραμματα, αυτού του τύπου, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και μίλησε για παρεμβάσεις σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς για την οικονομία: λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, τομείς που χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια και ιδιωτική τεχνογνωσία για να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν, να αλλάξουν, και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, επενδύσεων και ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, μέσα από αυτό το πρόγραμμα ελπίζουμε να έχουμε έσοδα 15 δισ. μέχρι το 2013 και 50 δισ. μέχρι το 2015, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα σημαντικής μείωσης του μεγάλου χρέους που έχει η χώρα.

Με βάση αυτά πορευόμαστε, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, αυτή είναι η πορεία της κυβέρνησης που ξεκινήσαμε. Δεν είναι εύκολη πορεία σε μία δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, που έχουν αρχίσει έστω και δειλά έστω και δύσκολα να φαίνονται, αλλά με την ανεργία να συνεχίζει να ανεβαίνει και με μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 'Ελληνες πολίτες. Εμείς προχωράμε και δεν αλλάζουμε πορεία γιατί θεωρούμε πως μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση. Εγώ κάνω την δουλειά μου όπως την καταλαβαίνω και δεν κάνω μια προσωπική μου δουλειά αλλά εκφράζω την κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα της Οικονομίας, όπως κάνει ένας υπουργός Οικονομικών. Και θα το κάνω για όσο μου έχει ανατεθεί αυτό το έργο.

Είναι άλλο πράγμα το να κάνει κανείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, άλλο να περιορίζει τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ και
Keywords
Τυχαία Θέματα