Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Μπέλενε

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, χθες βράδυ, στη Σόφια, εκατοντάδες περιβαλλοντολόγοι, που αντιτίθενται στο σχέδιο κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού Μπέλενε στη Βουλγαρία. Με συνθήματα κατά του σχεδίου του πυρηνικού σταθμού, μεταξύ των οποίων "όχι στην πυρηνική βόμβα του Μπέλενε" οι νέοι από την ομάδα του κόμματος των Πρασίνων στη Βουλγαρία, αλλά και από τα πολιτικά κόμματα "Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων" και "Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία", διαδήλωσαν κατά της κατασκευής του έργου.

Οι διαδηλωτές
ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το έργο, το οποίο χαρακτήρισαν ως ακριβό και μη χρήσιμο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ιδιωτικού πρακτορείου ειδήσεων "Sofia News Agency".

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να υπογραφεί το τρίμηνο μορατόριουμ από τη Βουλγαρία και τη Ρωσία για το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, σύμφωνα με όσα δήλωσε, προ δύο ημερών, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο κ. Μπορίσοφ είχε δηλώσει ότι οι δύο πλευρές (Βουλγαρία και Ρωσία) συμφώνησαν και "ελπίζω ότι ένα τρίμηνο μορατόριουμ για το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε θα υπογραφεί με τη ρωσική πλευρά μέχρι τις 31 Μαρτίου".

Στη διάρκεια του μορατόριουμ θα πρέπει να επιλυθούν όλες οι εκκρεμότητες σχετικά με τα θέματα ασφάλειας, της χρηματοδότησης και της κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία.

Το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε "εμφανίστηκε" στην επικαιρότητα τη δεκαετία του 1980 και στη συνέχεια σταμάτησε, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων και διαμαρτυριών από περιβαλλοντολογικές οργανώσεις.

Το έργο τέθηκε στη γραμμή "επανεκκίνησης" την περίοδο 2007-2008, όταν επελέγη η ρωσική εταιρεία Atomstroyexport (θυγατρική της Rosatom) για να το κατασκευάσει.

Ωστόσο, η βουλγαρική κυβέρνηση δεν εξασφάλισε την ύπαρξη στρατηγικού επενδυτή (σ.σ. η γερμανική εταιρεία RWE που αρχικά συμμετείχε στο έργο, αποχώρησε το 2009) και δεν κατέληξε σε συμφωνία με τη Rosatom για την τιμή κατασκευής του πυρηνικού σταθμού, θέμα, το οποίο αποτέλεσε και σημείο "τριβής" των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών.

Επίσης, η βουλγαρική πλευρά αρνήθηκε, το 2009, το ρωσικό δάνειο από τη Rosatom, ύψους 2 δισ. ευρώ, για να συνεχιστεί η κατασκευή του έργου και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή του έργου, μόνο εάν εξευρεθεί στρατηγικός επενδυτής από την Ευρώπη.

Η ρωσική πλευρά, επανειλημμένα, δήλωσε πως το κόστος του έργου και η τελική του τιμή, ξεπερνά τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με τη βουλγαρική πλευρά που "τοποθετεί" την τιμή του έργου του πυρηνικού σταθμού περίπου στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμβουλος του έργου επελέγη η βρετανική τράπεζα HSBC, η οποία καλείται, μεταξύ άλλων, να παρουσιάσει τρόπους προσέλκυσης νέων επενδυτών για την υλοποίηση του έργου.
Keywords
Τυχαία Θέματα