Σοβαρές ταραχές στη βόρεια Νιγηρία

Οι ταραχές που ξέσπασαν από την Κυριακή στη Νιγηρία εξαπλώθηκαν σήμερα στο μουσουλμανικό βορρά της χώρας, την ώρα που τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές εμφανίζουν ως νικητή των εκλογών τον απερχόμενο πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν, ένα χριστιανό από το νότο.

Οι πρώτες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Κάνο και σε άλλες πόλεις του βορρά μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, με αφορμή τις κατηγορίες περί νοθείας από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι ταραχές συνεχίζονται και σήμερα στο
Κάνο, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, αλλά έφτασαν και στο Τζος, στην κεντρική Νιγηρία, μια πόλη που αποτελεί το "σύνορο" μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων και αποτελεί συχνά στόχο επιθέσεων.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό της Νιγηρίας πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ πυρπολήθηκαν σπίτια, εκκλησίες και τζαμιά. "Έγιναν ταραχές τουλάχιστον στην Καντούνα, την Κατσίνα, το Κάνο, την Ανταμάουα, το Νίγκερ και την Τζιγκάουα. Εκκλησίες, τζαμιά και σπίτια κάηκαν", δήλωσε ο αξιωματούχος της διεθνούς οργάνωσης Ούμαρ Μαϊρίγκα.

"Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν αλλά ακόμη συλλέγουμε πληροφορίες και δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε αριθμούς. Όλοι οι εθελοντές μας είναι σε επιφυλακή ώστε να αναλάβουν δράση μόλις ηρεμήσει η κατάσταση", πρόσθεσε.

Οι αστυνομικές αρχές πάντως πιστεύουν ότι η βία στη βόρεια Νιγηρία δεν έχει θρησκευτικά ή εθνοτικά κίνητρα αλλά ενορχηστρώνεται από ομάδες που αρνούνται να αποδεχτούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών. "Οι βιαιότητες προκαλούνται από άτομα που δεν δέχονται τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών. Οι υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας, Χάφιζ Ρίνγκιμ.

Στο Κάνο, ένα πλήθος ανθρώπων οπλισμένων με ρόπαλα, μαδέρια και μαχαίρια, συγκρούστηκε με στρατιώτες ενώ στη γειτονική Πολιτεία Καντούνα επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας για 24 ώρες. Ένα εμπορικό κέντρο πυρπολήθηκε, καταστήματα και σχολεία έκλεισαν και πυκνός καπνός υψωνόταν πάνω από την πόλη του Κάνο.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν και σε δύο ανθρώπους που τους θεώρησαν χριστιανούς ενώ νεαροί σταματούσαν αυτοκίνητα και ζητούσαν από τους επιβάτες να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο Μουχαμαντού Μπουχάρι, μουσουλμάνο του βορρά ο οποίος ήταν αντίπαλος του Τζόναθαν στις εκλογές.

Στην πόλη Ποτίσκουμ της πολιτείας Γιόμπε, στα βορειοανατολικά, αυτόπτες μάρτυρες είχαν ότι το πλήθος προσπάθησε να κάψει ένα χριστιανό περνώντας του ένα φλεγόμενο λάστιχο αυτοκινήτου στο λαιμό. Ο χριστιανός σώθηκε από κατοίκους της περιοχής και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

"Νέοι ανάβουν φωτιές στους δρόμους και πυρπολούν σπίτια οπαδών του κυβερνώντος κόμματος. Έχουν καλέσει το στρατό. Αν εξαιρέσουμε τους διαδηλωτές, οι δρόμοι είναι έρημοι", δήλωσε ένας κάτοικος, ο Καμπίρου Ουσμάν.

Ταραχές αναφέρθηκαν επίσης στην πόλεις Ζάρια και Σοκ
Keywords
Τυχαία Θέματα