Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για το χρέος μας

Στις αρχές Σεπτεμβρίου μετατίθενται οι αποφάσεις των εταίρων για τα ελληνικά αιτήματα, όπως η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας τον Αύγουστο για την Ελλάδα, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων είναι η επαναφορά του προγράμματος σε ομαλή πορεία, μέσω μέτρων 3 δισ. ευρώ για το 2012, εκ των οποίων
τα μισά είναι δημοσιονομικά και τα άλλα προϊόν των μεταρρυθμίσεων. Το θετικό είναι ότι η τρόικα δέχεται ισοδύναμα μέτρα, αρκεί να είναι πειστικά. Τα μέτρα αυτά δεν είναι πρόσθετα, αλλά αποτελούν μέρος της συμφωνίας του Μαρτίου, τα οποία δεν τέθηκαν σε ισχύ λογω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
Το μήνυμα που έστειλαν στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, οι εταίροι στη διάρκεια της προχθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Εurogroup συνοψίζεται στο εξής: «θα σας στηρίξουμε, αφού προηγουμένως λάβετε όλα τα μέτρα που οφείλετε για το 2012, ώστε το πρόγραμμα να επανέλθει σε ομαλή πορεία».

Το μήνυμα που έστειλε από την πλευρά του, και μάλιστα αρκετά πειστικά, προς τους εταίρους ο κ. Στουρνάρας είναι ότι η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις, αλλά και η Ευρωζώνη από την πλευρά της πρέπει να ανταποκριθεί, λαμβάνοντας υπόψη τη σφοδρή ύφεση. Επιπλέον, ζήτησε να επωφεληθεί η Ελλάδα από τις συνολικές αποφάσεις που προωθούνται σε επίπεδο Ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, στη συζήτηση για την Ελλάδα δεν τέθηκε με επίσημο τρόπο κανένα αίτημα, φαντάζομαι ότι υπάρχουν, είπε, αλλά θα εξεταστούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να έχει δώσει δείγματα γραφής η κυβέρνηση. Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί λύση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης τον Αύγουστο. «Δεν έχει λόγο η Ελλαδα να ανησυχεί για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της τον Αύγουστο», είπε χαρακτηριστικά. Ανάλογη δήλωση για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας τον Αύγουστο έκανε και ο αντιπρόεδρος Ολι Ρεν, προσθέτοντας ότι η τρόικα θα κάνει πλήρη καταγραφή των αναγκών.

Είχε προηγηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup ενημέρωση των εταίρων από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ολι Ρεν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ παρόντες σε διπλανή αίθουσα στη διάθεση των υπουργών ήταν και οι επικεφαλής της τρόικας.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επισήμαναν ότι στην παρούσα φάση και με βάση τα πρώτα ευρήματα της τρόικας, η οποία θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι το τέλος του μήνα, εκείνο που προέχει είναι η τήρηση των δεσμεύσεων για το 2012.

«Μεγάλη ύφεση»

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε στην παρέμβασή του ότι η κυβέρνηση θα «τρέξει» τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο έδωσε έμφαση στη σφοδρή ύφεση, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το έλλειμμα σε απόλυτους αριθμούς,
Keywords
Τυχαία Θέματα