Σε ομαδικό τάφο βρέθηκαν 812 σοροί

Περισσότεροι από 800 σοροί θυμάτων της εποχής του Σαντάμ Χουσέιν εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στα δυτικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράκ, Μοχάμαντ Σία αλ-Σουντάνι. Στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου αναφέρεται ότι 812 άνθρωποι που σκοτώθηκαν από το "παλαιό καθεστώς" μεταξύ 1980-89 ενταφιάστηκαν σε έναν κοινό τάφο στην πεδιάδα Ακάζ, στην επαρχία Ανμπάρ.

"Πρόκειται για ένα από τα απεχθέστερα εγκλήματα, μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", εκτίμησε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον αλ-Σουντάνι, βρέθηκαν
σοροί ανδρών, γυναικών, ακόμη και παιδιών. Ορισμένα από τα θύματα είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι.

Από τα ενδύματά και τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο διαπιστώθηκε ότι τα θύματα προέρχονταν από όλες τις θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ. Μεταξύ αυτών υπήρχαν μάλιστα και στρατιωτικοί.

Ο ομαδικός τάφος βρέθηκε στο χώρο όπου πριν από την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν είχε τη βάση της η 23η ταξιαρχία του ιρακινού στρατού.

Όλα τα πτώματα έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο του υπουργείου Υγείας για πρόσθετες εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί η ταυτότητά τους και να ενημερωθούν οι συγγενείς τους. Στη συνέχεια η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Ιράκ που δικάζει τους πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος του Σαντάμ.
Keywords
Τυχαία Θέματα