Προς συμφωνία - για δόση και χρέος - στο Eurogroup

Το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους απέρριψε η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας. Οπως τόνισε οι πάντες εργάζονται εντατικά για την εξεύρεση συμφωνίας, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που της είχαν ζητηθεί.
Η Καγκελάριος
υποστήριξε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα, «αλλά δεν έχουμε ακόμη φτάσει εκεί».

Η κυρία Μέρκελ επανέλαβε την πάγια θέση της Γερμανίας κατά του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εξευρεθούν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα και τόνισε τη σημασία της ανακεφαλοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Γκέοργκ Στράιτερ είχε δηλώσει ότι «μπορεί κανείς να είναι σχετικά αισιόδοξος κοιτάζοντας προς τη Δευτέρα», διευκρινίζοντας πως «δεν έχουμε, πλέον, να κάνουμε με προβλήματα σχετικά με το περιεχόμενο, αλλά κυρίως με τεχνικά προβλήματα».

Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, ο οποίος σημείωσε ότι «η βούληση όλων να βρουν λύση είναι μεγάλη», συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά να γίνει ως τη Δεύτερα».

Ο κ. Κότχαους είπε ακόμα ότι «βρισκόμασταν σίγουρα πολύ κοντά ο ένας στον άλλον κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Διαπιστώνω σε όλες τις πλευρές, σε όλους τους συμμετέχοντες, μια πολύ μεγάλη βούληση για συνεργασία».

***

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για να εξετάσουν το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή, επίσης, αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν. Σε αυτήν θα προσδιοριστεί το επίπεδο των διαφορών μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου καθώς και οι δυνατότητες προσέγγισης προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της δόσης. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί και εκτιμά, με βάση τις συναντήσεις και επαφές που είχε στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, πως την προσεχή Δευτέρα θα εγκριθεί η εκταμίευση σε πρώτη φάση των 31,5 δισ. ευρώ και σε δεύτερη φάση το ποσό των 12,5 δισ. ευρώ.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ελπίζει ότι την προσεχή Δευτέρα στη νέα σύνοδο του Eurogroup θα υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο, επιθυμεί να διαμορφωθεί κλίμα υπεραισιοδοξίας και τηρεί χαμηλούς τόνους.

«Εχει σταματήσει πια να ακούγεται ότι "για όλα φταίει η Ελλάδα" και πλέον μπορούμε και προωθούμε λύσεις συμφέρουσες, οι περισσότεροι ομόλογοί μας πλέον είναι θερμοί υποστηρικτές της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Αντώνης Σαμαράς συνέχισε λέγοντας ότι «η μάχη συνεχίζεται και επιδιώκουμε να πάρουμε περισσότερα ποσά».

Ο ίδιος ανέφερε
Keywords
Τυχαία Θέματα