Πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, την Πέμπτη, θα αποκαλύψει το πρόγραμμα της οικονομικής βοήθειας προς την Αίγυπτο και την Τυνησία, το οποίο αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Αμερικανικής πολιτικής να στηρίξει έμπρακτα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στον Αραβικό κόσμο, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στη Βόρεια Αφρική, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της Αμερικανικής
κυβέρνησης.

Ανώτεροι σύμβουλοι του Μπάρακ Ομπάμα, σε μια προπαρουσίαση τμημάτων από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ενημέρωσαν την Πέμπτη τους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ, θα προσφέρουν σε περίοδο λίγων χρόνων, οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Αίγυπτο για να ανακουφιστεί από το χρέος. Το οικονομικό πακέτο στήριξης θα διατεθεί μέσω ενός μηχανισμού εξαγοράς χρεωστικών ομολόγων, όπου το κεφάλαιο που θα προκύπτει θα επενδύεται στην δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους αλλά και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Η Ουάσινγκτον, επίσης, είτε θα χορηγήσει δάνειο είτε θα εγγυηθεί για τη χορήγηση δανείου προς την Αίγυπτο, συνολικού ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη των υποδομών, αλλά και για την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της Υπεράκτιας Εταιρείας Προσωπικών Επενδύσεων, όπως δήλωσαν στην ενημέρωση τύπου οι δύο προσωπικοί σύμβουλοι του Προέδρου.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα αναζητήσει ακόμα τρόπους για την ανάπτυξη του εμπορίου στην περιοχή και την ενίσχυση του τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή.

" Πιστεύουμε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα βοηθήσουν την Αίγυπτο και την Τυνησία καθώς έχουν αναλάβει τη διπλή πρόκληση του οικονομικού μετασχηματισμού, αλλά και των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων ", επεσήμανε ενας επίσημος.

Οι ηγέτες της Μέσης Ανατολής έκαναν ελάχιστα πράγματα
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του ότι οι ηγέτες της Μέσης Ανατολής έκαναν "ελάχιστα πράγματα" και "πολύ καθυστερημένα" για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των λαών που εξεγείρονται.

Μιλώντας για τη Συρία, ο Μπαν εξήγησε ότι είχε αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ 'Ασαντ και ότι είχε συναντήσει άλλους ηγέτες της περιοχής που μπορούσαν να ασκήσουν μια επιρροή στον σύρο πρόεδρο και την κυβέρνησή του.

"Ζήτησα από τον πρόεδρο 'Ασαντ να αρχίσει ένα διάλογο και, πριν να είναι πολύ αργά, να λάβει τολμηρά και καθοριστικά μέτρα για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του λαού", είπε.

"Αυτό που είδα, αυτό που με αναστάτωσε τους τελευταίους μήνες είναι ότι οι ηγέτες στην περιοχή παρενέβησαν πολύ καθυστερημένα και έκαναν ελάχιστα πράγματα. Το μήνυμά μου είναι: προσπαθήστε να προσφέρετε, είναι ο τρόπος για να κερδίσετε την ψυχή και την καρδιά του λαών", είπε.

Ο Μπαν Κι-μουν εξήγησε ότι προσπάθησε να πείσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να είναι πιο διαλλακτικοί ώστε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις.

"Ως γενικός γραμματέας και μέλος
Keywords
Τυχαία Θέματα