Προχωράμε «στην επανάσταση του αυτονόητου»!

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST

«Κυρίες και κύριοι, φίλοι και συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια μικρή και σύντομη ιστορία, αλλά αληθινή. Πριν από λίγες μέρες, ρώτησα τον Υπουργό των Οικονομικών μας, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, πόσο βαθιά φαίνεται να είναι η ύφεση φέτος. Μου είπε, «δεν μπορώ να σου πω, δεν ξέρω μέχρις ότου η Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή ανακοινώσει τα στοιχεία».
Του απάντησα: «εντάξει,
αλλά σίγουρα κάποια ένδειξη, κάποια εικόνα πρέπει να έχεις». «Όχι», μου είπε, «δεν έχω». Του είπα, «τότε ρώτα τους». Μου είπε, «τους ρώτησα». «Και ποιο είναι το αποτέλεσμα;», τον ρώτησα. Μου είπε, «αποφάσισαν ότι κανείς, ούτε ο ίδιος ο Θεός δεν θα ξέρει εκ των προτέρων τις στατιστικές, μέχρις ότου ανακοινωθούν επισήμως. Ούτε καν οι Υπουργοί Οικονομικών των άλλων κρατών». Και όμως, έτσι συνέβη. Περιμέναμε να δημοσιευτούν τα στοιχεία του α’ τριμήνου του 2011 της οικονομίας μας, όπως και όλοι οι άλλοι. Και λάβαμε τα στοιχεία την Παρασκευή, ταυτόχρονα με όλους τους άλλους στον υπόλοιπο κόσμο.
Όντως πλέον, έχουμε μια Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή στην Ελλάδα. Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν, «και λοιπόν; Έτσι δεν θα έπρεπε να είναι τα πράγματα, δεν είναι κάτι αυτονόητο;». Ναι, αλλά αντιπροσωπεύει πραγματικά μια τεράστια αλλαγή για τη χώρα μας.
Στην πραγματικότητα, ίσως να είμαστε πραγματικά πρωτοπόροι, σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες, ακόμα και στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αλλά γι’ αυτό ακριβώς ονομάζω αυτό που κάνουμε εμείς εδώ, σ’ αυτή τη χώρα, «την επανάσταση του αυτονόητου».
Μπορεί να ακούγεται πολύ εύκολο, στην πραγματικότητα όμως, ήταν εξαιρετικά επώδυνο. Πέρυσι, το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε από 6% του ΑΕΠ σε 15,4% του ΑΕΠ. Αυτό είναι επώδυνο. Η διαφάνεια είναι επώδυνη. Όμως είναι απαραίτητο, είναι προαπαιτούμενο για να ξέρουμε πού είμαστε, πού βρισκόμαστε σήμερα, για να ξεκινήσουμε το δύσκολο ταξίδι - που ήδη έχουμε ξεκινήσει - προς μια καλύτερη και πιο βιώσιμη οικονομία και κοινωνία, για να διορθώσουμε την τεράστια ζημιά που έχει γίνει.
Θεωρώ ότι αυτή η επανάσταση του αυτονόητου θέτει ως βασικό στόχο τη δημιουργία εμπιστοσύνης και την επανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας. Να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε στους θεσμούς μας, στις ικανότητές μας, στους εαυτούς μας, να επανακτήσουμε την αξιοπιστία που χάσαμε απέναντι στους εταίρους μας, τους επενδυτές μας, την αξιοπιστία που θέλουν να δουν οι πολίτες μας στους κυβερνητικούς θεσμούς.
Απόψε, λοιπόν, θα ήθελα να εστιάσω σε πέντε σημεία. Πρώτον, πού ήμασταν πριν από ένα χρόνο. Δεύτερον, γιατί βρεθήκαμε σε εκείνη την κατάσταση πέρυσι. Τρίτον, πού βρισκόμαστε σήμερα και τι έχουμε κάνει για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Τέταρτον, πού πρέπει να πάμε. Και τέλος, πώς θα το πετύχουμε;
Πού ήμασταν πέρυσι; Όλοι ξέρουμε πού ήμασταν πέρυσι. Τεράστιο έλλειμμα, τεράστιο χρέος, τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών πληρωμών, έλλειψη ανταγωνιστικότητας, αλλά κυρίως και πρωτίστως, το μεγαλύτερο έλλειμμα όλων, το έλλειμμα αξιοπισ
Keywords
Τυχαία Θέματα