Πορτογάλοι και Σκοπιανοί στις κάλπες

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα σε Πορτογαλία και Σκόπια.
Στην Πορτογαλία ο νικητής θα έχει μπροστά του το δύσκολο έργο της διάσωσης της χωρας αφού πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 9,6 εκατομμύρια
ψηφοφόροι θα εκλέξουν του 230 βουλευτές, το οποίο διαλύθηκε στα τέλη Μαρτίου μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού (από το 2005) Ζοζέ Σόκρατες. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα κερδίσει και ο πρόεδρός του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, φιλελεύθερος κεντρώος θα είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα έχουν δεσμευτεί ότι θα σεβαστούν τους όρους του μνημονίου. Ο Κοέλιο δεσμεύτηκε να προχωρήσει και πέρα απο το πρόγραμμα, ειδικά στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Στα Σκόπια, μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks, πραγματοποιούνται πρόωρες εκλογές για τους 123(120 στα Σκόπια και για πρώτη φορά 3 στην ομογένεια) βουλευτές καθότι τον Απρίλιο ξέσπασε πολιτική κρίση με την αποχώρηση των βουλευτών του SDSM από το κοινοβούλιο. Ψηφίζουν περίπου 1.820.000 άνθρωποι και 7.200 ομογενείς· σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα κερδίσει με σημαντικές απώλειες ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. Αναμένεται να εκλέξει από 47 έως 50 έδρες, πολύ λιγότερες από τις 63 του 2008. Το μετεκλογικό σκηνικό στη χώρα προδιαγράφεται "θολό".
Keywords
Τυχαία Θέματα