«Πόλεμος» στη Ρωσία για το σύστημα Υγείας

Ένας διάσημος ρώσος γιατρός, ο Λεονίντ Ρόσαλ, ο οποίος κατήγγειλε την κατάσταση του συστήματος υγείας στη Ρωσία ενώπιον του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, προκάλεσε την μήνιν του υπουργείου Υγείας, που ζήτησε την Πέμπτη από τον επικεφαλής της κυβέρνησης να τον κάνει να σωπάσει.

Ο Ρόσαλ --γνωστός στη Ρωσία επειδή είχε αναλάβει δράση
ως διαπραγματευτής σε συλλήψεις ομήρων-- επέκρινε σε μακροσκελή ομιλία του την περασμένη εβδομάδα τη δουλειά του υπουργείου που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσει την κατάρρευση του συστήματος υγείας.

"Η αρχή της αποδοτικότητας δεν επιβάλλεται στην υγεία και η κατάσταση είναι φρικτή", δήλωσε ο παιδίατρος αυτός, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δημοσιεύεται από την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα.

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι τίποτε δεν γίνεται για να αντιμετωπιστεί η ολοένα και εντονότερη έλλειψη γιατρών. "Υπάρχουν περιφέρειες όπου 50% των γιατρών είναι σε ηλικία σύνταξης", υπογράμμισε.

Οι εργαζόμενοι του υπουργείου Υγείας αντέδρασαν την Πέμπτη καλώντας τον Πούτιν να απορρίψει την ομιλία του δρος Ρόσαλ, χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτο" το λόγο του, ακόμη και στο όνομα "της ελευθερίας της έκφρασης και της δημοκρατίας".

"Έχουμε άραγε μέχρι αυτού του σημείου το δικαίωμα να επικρίνουμε δημοσίως ένα όργανο της εκτελεστικής εξουσίας;", αναφέρεται στο κείμενο.

Οι υπογράφοντες το κείμενο δεν αναφέρουν ωστόσο πως ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε στη διάρκεια της συνάντησης ότι γνώριζε εκ των προτέρων ότι αυτή η ομιλία θα ήταν "επιθετική, αυστηρή και επαγγελματική". Ο Πούτιν περιέγραψε ο ίδιος την αξιοθρήνητη κατάσταση του ρωσικού συστήματος υγείας.

"Περισσότερα από το 30% των ρωσικών νοσοκομείων δεν έχουν ζεστό νερό, περισσότερα από το 8% δεν είναι συνδεδεμένα με δίκτυο υδροδότησης, 9% δεν είναι συνδεδεμένα με δίκτυο αποχέτευσης, 25% των ιατρικών θεσμών της Ρωσίας έχουν ανάγκη πλήρους ανανέωσης", είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση αυτή.
Keywords
Τυχαία Θέματα