Πογκρόμ κατά μεταναστών από ακροδεξιούς

Νέα κρούσματα ρατσιστικής βίας στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στη διασταύρωση των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου όπου δολοφονήθηκε ο 44χρονος Μ. Κανταρής την Παρασκευή. Αίσθηση παράλληλα προκαλούν οι καταγγελίες του υπεύθυνου του Ιδρύματος Αστέγων για επίθεση χρυσαυγιτών την ώρα του συσσιτίου.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, ομάδα δέκα ατόμων σταμάτησε αστικό λεωφορείο
και κατέβασε από αυτό τους μετανάστες, οι οποίοι στη συνέχεια χτυπήθηκαν, προπηλακίστηκαν και κυνηγήθηκαν. Τα επεισόδια σταμάτησαν μόνο όταν έφτασε διμοιρία των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιθέσεις δέχτηκαν αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν αλλοδαποί, με σπάσιμο τζαμιών και απειλές. Αρκετοί περαστικοί αλλοδαποί προπηλακίζονταν αδιακρίτως.

"Παραλίγο να θρηνήσουμε θύματα στο συσσίτιο"

Στο μεταξύ την ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας - έξω από το Ίδρυμα Αστέγων - προτίθεται να ζητήσει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννης Σφακιανάκης, μετά τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κ. Σφακιανάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "παρ' ολίγο να θρηνήσουμε θύματα κατά τη διάρκεια του συσσιτίου των 6 μμ." "Μισή ώρα νωρίτερα ομάδα Χρυσαυγιτών κατέβαινε από την Κοτζιά και επετίθετο τυφλά σε όποιον έβρισκε μπροστά της επί της Σοφοκλέους. Τα ΜΑΤ αναπτύχθηκαν κατά μήκος της Σοφοκλέους, όπου είναι και η πίσω πόρτα του Ιδρύματος, από όπου μπαίνουν οι άστεγοι της ώρες του συσσιτίου. Χθες υπήρχε πολύ μικρότερη συμμετοχή, γιατί πολλοί μετανάστες φοβήθηκαν μετά την επίθεση και δεν προσήλθαν. Θα ζητήσουμε προληπτικά ενίσχυση της παρουσίας της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας, για την ασφάλεια τόσο των αστέγων, όσο και ημών των ιδίων".

"Ρατσιστικό πογκρόμ με συμμετοχή της αστυνομίας"

Για "πρωτοφανές ρατσιστικό πογκρόμ, το οποίο εξαπέλυσε η αστυνομία, σε συνεργασία με τις παρακρατικές συμμορίες της "Χρυσής Αυγής", μετά τη δολοφονία του 44χρονου", έκανε λόγο ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, με την παράταξη "Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές της Αθήνας".

Ο κ. Κωνσταντίνου έκανε αναφορά και στην επιχείρηση "καρφίτσα", που είχε εξαπολυθεί τη δεκαετία του '60 -όπως είπε- με τη συνεργασία της αστυνομίας, με παραστρατιωτικές οργανώσεις εναντίον των κομμάτων της αριστεράς.

Ζήτησε από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, "να συμπλεύσει με τη δημοκρατική κοινωνία της Αθήνας, που ανησυχεί για το ρατσιστικό και φασιστικό πογκρόμ, να βάλει το ζήτημα τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο και να καταδικάσει τις φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις".

Παράλληλα, κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 2 το μεσημέρι, έξω από το δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά, με σύνθημα "ποτέ ξανά φασισμός" και αίτημα να τεθεί εκτός νόμου η "Χρυσή Αυγή".
Keywords
Τυχαία Θέματα