Περισσότεροι από 18.000 τουρίστες κρουαζιερόπλοιων

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περισσότεροι από 18.000 τουρίστες θα επισκεφθούν στη διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής σεζόν τη Θεσσαλονίκη με κρουαζιερόπλοια, που θα «δέσουν» στο λιμάνι. Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Κώστας Χαντζαρίδης, το πρώτο μεγάλο γκρούπ, αποτελούμενο από 900 Ισραηλινούς επισκέπτες, θα επισκεφθεί την πόλη μεθαύριο Παρασκευή, ενώ τη Δευτέρα αναμένονται
άλλοι 650 Τούρκοι τουρίστες. Συνολικά, για το καλοκαίρι προγραμματίστηκαν 25 διελεύσεις κρουαζιερόπλοιων, και άλλα 4 με 7 έκτακτα δρομολόγια.

Ο κ. Χαντζαρίδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου παρουσίασε τις δράσεις, που θα υλοποιηθούν σύντομα, από την πλευρά του ΕΣΘ, με στόχο την εξυπηρέτηση των ξένων επισκεπτών, σε συνδυασμό με την αύξηση της αγοραστικής κίνησης στα εμπορικά καταστήματα. Έγινε παρουσίαση του νέου τουριστικού χάρτη, ο οποίος θα διανέμεται δωρεάν σε όλους τους τουρίστες που θα φθάνουν στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και σε ξενοδοχεία, χώρους συνεδρίων, κ.α. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΘ η διανομή του χάρτη συνδυάζεται με την «Thess Bonus Card», την πρώτη εκπτωτική, και ταυτόχρονα ηλεκτρονική κάρτα επιβράβευσης αγορών, στον οποία συμμετέχουν 300 περίπου επιχειρήσεις.

Επίσης, μέσω ενός ειδικού μηχανήματος εκπομπής γραπτών μηνυμάτων, που θα εγκατασταθεί στο λιμάνι, οι επισκέπτες θα λαμβάνουν στα κινητά τους τηλέφωνα, μόλις φθάσουν στην πόλη, χρηστικές πληροφορίες (συνολικά 12 μηνύματα) για την αγορά, τα καταστήματα με προσφορές, τα δρώμενα στη Θεσσαλονίκη, και άλλες πληροφορίες, στην αγγλική γλώσσα.

Η προσπάθεια αυτή του ΕΣΘ υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, τα επιμελητήρια εμπορικό και επαγγελματικό, την Αττικό Μετρό, τον ΟΑΣΘ, καθώς και από επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην εκπτωτική κάρτα.

Στο μεταξύ, ο κ. Χαντζαρίδης δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, με το πρόσχημα να χαρακτηριστεί η πόλη της Θεσσαλονίκης τουριστικός προορισμός, λόγω της άφιξης των κρουαζιερόπλοιων. «Λέμε όχι ντε φάκτο. Άλλωστε δεν υπάρχει αγοραστική κίνηση. Αυτό που λείπει σήμερα από την αγορά είναι το χρήμα και όχι ο χρόνος», είπε. Διευκρίνισε ότι μόνο ένα από τα 25 και πλέον κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσει Κυριακή στη Θεσσαλονίκη (συγκεκριμένα στις 14 Αυγούστου) και επισήμανε ότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να λειτουργήσουν τα καταστήματα τις Κυριακές.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα το τρέχον έτος είναι μειωμένος κατά 28%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, και όπως τόνισε αυτό που τον ανησυχεί είναι ότι δεν υπάρχει προοπτική και επιχειρηματική αισιοδοξία.

Εξάλλου, στα γραφεία του συλλόγου έγινε σήμερα η παρουσίαση εκπαιδευτικού πιλοτικού προγράμματος, που απευθύνεται σε ανήλικους που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον ΕΣΘ, την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνι
Keywords
Τυχαία Θέματα