Περίεργα παιχνίδια στο ΤΑΙΠΕΔ

Η Fund Energy δεν πληρούσε τα προβλεπόμενα κριτήρια για το διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΔΕΠΑ, τονίζει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, σε ανακοίνωσή του, αιτιολογώντας τον αποκλεισμό του Fund από τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η Fund Energy
υπέβαλε προσφυγή κατά του ΤΑΙΠΕΔ, αξιώνοντας προσωρινή προστασία σχετικά με την απόφαση του να απορρίψει τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό.

Από την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίζει ότι σύμφωνα με το κείμενο της από 29 Φεβρουαρίου 2012 πρόσκλησης για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό είχαν νομικά πρόσωπα με την απαραίτητη οικονομική επιφάνεια και αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα της ενέργειας.

«Ως αρχική προθεσμία υποβολής των Εκδηλώσεων Ενδιαφέροντος είχε ορισθεί η 22 Μαρτίου 2012. Οι Ενδιαφερόμενοι είχαν την δυνατότητα υποβολής διευκρινιστικών ερωτημάτων σχετικά με την Πρόσκληση μέχρι τις 14 Μαρτίου 2012. Στις 19 Μαρτίου 2012, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε –κατόπιν υποβολής σχετικών αιτημάτων από τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν- την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή Εκδηλώσεων Ενδιαφέροντος μέχρι την 30η Μαρτίου 2012. Στην Πρόσκληση προβλέπονται αυστηρά και αντικειμενικά κριτήρια, που πρέπει να ικανοποιούνται προκειμένου ο υποψήφιος να επιλεγεί για την υποβολή προσφοράς», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η Fund Energy υπέβαλε την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος και ειδοποιήθηκε αμέσως από τους συμβούλους του Ταμείου ότι δεν πληροί τα αναφερόμενα στο σημείο 2 του κεφαλαίου ΙΙ της Πρόσκλησης χρηματοοικονομικά κριτήρια, καθώς και τα κριτήρια σχετικά με την εμπειρία στον τομέα της ενέργειας.

«Οι επιστολές τραπεζών, που στη συνέχεια υποβλήθηκαν από την Fund Energy στα πλαίσια των διευκρινίσεων της Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που υπέβαλε, ήταν ενδεικτικές της οικονομικής επιφάνειας του μετόχου και μιας μη κατονομαζόμενης συνδεδεμένης με την Fund Energy επιχείρησης και όχι της οικονομικής ευρωστίας του Ενδιαφερομένου που υπέβαλε την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος, όπως απαιτείται από την Πρόσκληση», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Υπογραμμίζει επίσης ότι το Ταμείο εξέτασε, διά των συμβούλων του, όλα τα στοιχεία που συμπληρωματικά υπέβαλε η Fund Energy και η σχετική απόφαση για τον αποκλεισμό της «ελήφθη ομόφωνα από τους Πωλητές (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ)».

Το ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαιώνει ακόμη ότι η διαδικασία για την αξιοποίηση της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στον Όμιλο ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ «συνεχίζεται κανονικά σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα και τις αυστηρές προδιαγραφές διαφάνειας» που έχουν τεθεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα