"Παραβίαση" κανονισμών της ΕΕ από τη Ρουμανία

Πεντακόσιοι επαγγελματίες αλιείς της Βουλγαρίας έκλεισαν χθες το διεθνή αυτοκινητόδρομο προς το Βουκουρέστι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτηση από τις ρουμανικές αρχές βουλγαρικού αλιευτικού σκάφους, με το αιτιολογικό ότι εισήλθε στην οικονομική ζώνη της Ρουμανίας.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τις αρμόδιες ρουμανικές αρχές να σέβονται το δικαίωμα όλων των ψαράδων των χωρών της ενωμένης Ευρώπης για ελεύθερη αλιεία στην οικονομική ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως προβλέπουν οι σχετικές οδηγίες
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι κανονισμοί της ΕΕ.

"Πιστεύω, ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος να επιλύονται προβλήματα μεταξύ δύο γειτονικών κρατών-εταίρων στην ΕΕ. Αφ’ ετέρου, όμως, κατανοώ απόλυτα τους ψαράδες μας και εκφράζω συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα τους", δήλωσε στα βουλγαρικά ΜΜΕ ο διευθυντής της αρμόδιας δημόσιας αρχής της Βουλγαρίας, Γιάβορ Νέντεφ.

Το βουλγαρικό αλιευτικό κατασχέθηκε στις 13 Απριλίου, ενώ έπλεε σε απόσταση είκοσι μιλίων από τις ακτές της Ρουμανίας, τα χωρικά ύδατα της οποίας στη Μαύρη Θάλασσα, ως γνωστόν, είναι δώδεκα μίλια, όπως υπενθύμισε ο αρμόδιος Βούλγαρος αξιωματούχος.

Το πενταμελές πλήρωμα αφέθηκε ελεύθερο, αλλά ο καπετάνιος παρέμεινε προφυλακισμένος 34 ημέρες στην Μανγκάλια και τώρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια.

Ο κ. Νέντεφ ειδοποίησε, με επίσημη επιστολή, την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράβαση των ευρωπαϊκών κανονισμών που κατοχυρώνουν το δικαίωμα ελεύθερης αλιείας, όπως ανακοίνωσε στα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Νέντεφ, με αφορμή της εκδήλωσης διαμαρτυρίας της Ένωσης των Βούλγαρων αλιέων, την Κυριακή.
Keywords
Τυχαία Θέματα