Παράθυρο "εκτόνωσης"

Παρά το γεγονός οτι το ΚΚΕ φαίνεται να κλιμακώνει τις απεργιακές του κινητοποιήσεις, φαίνεται οτι υπάρχει "παράθυρο διαλόγου και εκτόνωσης" τουλάχιστον στις συγκοινωνίες της Αττικής. Απο τη στιγμή που οι εργαζόμενοι(και οι συνδικαλιστές)θα δηλώσουν επίσημα οτι ΔΕΝ ανατρέπεται ο προϋπολογισμός και ΔΕΝ ζητούν εξαίρεση τους, αλλά εξορθολογισμό των
εσωτερικών τους μισθολογικών ανισοτήτων και διάλογο μέχρι τον Απρίλιο, είναι κάτι που αναμένεται να το δεχθεί η κυβέρνηση και να ανασταλούν οι κιν ητοποιήσεις. Προφανώς αυτό αναμένεται να γινει σε συνάντηση Χατζηδάκη-Εργαζομένων στις συγκοινωνίες.
«Αστικές συγκοινωνίες, ταλαιπωρίας συνέχεια» είναι το έργο που επαναλαμβάνεται από το πρωί στους δρόμους της Αθήνας, καθώς οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ συνεχίζουν και σήμερα τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους παρά τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία. Ομπρέλα στη σημερινή απεργία είναι η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ).

Τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ τράβηξαν για τέταρτη συνεχόμενη μέρα χειρόφρενο (απεργούν συνεχώς από την περασμένη Παρασκευή), ενώ σε νέα 24ωρη απεργία βρίσκονται σήμερα και οι εργαζόμενοι στον προαστιακό σιδηρόδρομο και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η απεργία των σιδηροδρομικών επρόκειτο να κριθεί νωρίς το πρωί από το δικαστήριο όπου προσέφυγε χτες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να εφαρμόσει και για τους εργαζομένους της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) το μέτρο της επιστράτευσης διαμηνύοντας χτες ότι «θα κάνει το καθήκον της» όπως έγινε και στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).
Ηδη, κανονικά λειτουργούν το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ, των οποίων οι εργαζόμενοι έχουν επιστρατευθεί από την κυβέρνηση και ξεκίνησαν να εργάζονται από την περασμένη Παρασκευή. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της ΟΣΥ (λεωφορεία - τρόλεϊ) απεργούν σήμερα παρά τη χτεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε παράνομες τις 24ωρες απεργίες τους. Η σχετική συζήτηση στο δικαστήριο έγινε χωρίς να εκπροσωπείται η πλευρά των εργαζομένων, καθώς σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους «η κοινοποίηση για την προσφυγή της διοίκησης θυροκολλήθηκε στα σωματεία στις 9.20 τη νύχτα του Σαββάτου».
«Μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης που έκρινε την απεργία στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών παράνομη και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επανάληψης της ταλαιπωρίας και της ομηρείας που έζησε το επιβατικό κοινό το προηγούμενο διάστημα, καλούμε τους εργαζόμενους να αναστείλουν άμεσα τις κινητοποιήσεις τους», ήταν το μήνυμα της διοίκησης της ΟΣΥ. Εφόσον συμβεί αυτό, η διοίκηση δηλώνει έτοιμη «να συζητήσει με τους εκπροσώπους τους για όλα τα ζητήματα, εκτός φυσικά από ό,τι έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο». Την ίδια στιγμή, κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών έστελναν χτες τελεσίγραφο προς τους απεργούς, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι έχουν την ελευθερία και την ευθύνη να λύσουν την απεργία. Η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της». Υπενθυμίζεται ότι χτες, σε ευρεία σύσκεψη, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων έως και σήμερα και την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης αύριο.
Στο κενό έπεσε η αίτηση του Σωματείου Εργαζομένων του Μετρό να παγώσει την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών που είχε ζητήσει αναστολή και ακύρωση της επίμαχης κυβερνητικής απόφασης, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και στο Σύνταγμα που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία και προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, δεδομένου ότι είναι υπό καθεστώς επιστράτευσης, δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε απεργίες. Ωστόσο εξετάζουν τα ενδεχόμενα διαφορετικών μορφών δράσης.

Νέα 24ωρη στον ΟΣΕ. Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ προσανατολίζονται σε νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου ή σε 48ωρη Πέμπτη και Παρασκευή. Σε περίπτωση που αυτές οι κινητοποιήσεις κριθούν παράνομες από τη Δικαιοσύνη, πιθανότατα θα ζητηθεί η κάλυψη της ΓΣΕΕ προκειμένου να πραγματοποιηθούν. Στόχος είναι οι κινητοποιήσεις αυτές να συμπέσουν με τη 48ωρη απεργία στα πλοία που θα μείνουν αγκυροβολημένα στα λιμάνια Πέμπτη και Παρασκευή ύστερα από απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Στο μεταξύ, με μπλοκ από πολλά συνδικάτα εργαζομένων και χιλιάδες διαδηλωτές ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου το συλλαλητήριο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) με βασικό σύνθημα «Οχι στην επίταξη. Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων». Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία από την Ομόνοια στην Πλατεία Συντάγματος και διαλύθηκαν στα Προπύλαια.

Κ.Ντελέζος

***

Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι αποφάσισαν να κατεβούν στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα. Εκεί θα αποφασίσουν για την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών αφορούν το πετρέλαιο, το κόστος παραγωγής, τον ΦΠΑ και το φορολογικό, «που είναι ίσως και η μεγαλύτερη παγίδα».

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιλιόπουλος, η πανελλαδική κινητοποίηση εξαρτάται από τις συναντήσεις που θα έχουν οι αγρότες από σήμερα, Δευτέρα με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, καθώς και από συναντήσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Το αν θα φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις που έχουν οριστεί με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς. Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, κλείνουμε τους δρόμους επ΄ αόριστον. Θα είμαστε παντού, στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τελωνεία, στα βόρεια σύνορα. Είναι θέμα της κυβέρνησης κατά πόσο θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Εάν οι συναντήσεις αποβούν άκαρπες δεν θα περάσει κουνούπι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιλιόπουλος.

Στη Λιβαδειά θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση αύριο, Τρίτη από τους αγρότες της Βοιωτίας. Οι αγρότες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στήσουν «μπλόκο» στο Κάστρο, όπου θα συγκεντρωθούν αγρότες από Λιβαδειά, Ορχομενό και Αλίαρτο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, διεμήνυσε ότι δεν υπάρχουν πόροι που θα μπορούσαν να διατεθούν, ούτε υπό την παρούσα συγκυρία είναι εφικτή η φοροαπαλλαγή στα καύσιμα όπως ζητούν οι αγρότες. «Δεν έχουμε ένα συρτάρι γεμάτο λεφτά που να μπορούμε να μοιράζουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Keywords
ενιαιο μισθολογιο, ΚΚΕ, συγκοινωνιες, προυπολογισμος, γινει, αθηνα, λεωφορεια, απεργια, νέα, τραινοσε, οσυ, μετρο, ηλεκτρικος, τραμ, απεργιες, μισθολογιο, επιταξη, συνταγμα, ΟΣΕ, ΓΣΕΕ, ΠΝΟ, μπλοκ, διαδηλωσεις, παμε, θεσσαλονικη, λαρισα, πετρελαιο, ΦΠΑ, τσιπρας, βενιζελος, λιβαδειά, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, απεργια μμμ, χατζηδακης, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, παραταση φορολογικων δηλωσεων, απεργια ταξι, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, απεργια γσεε, μπλοκα αγροτων, βγαινουν, οσυ, αιτηση, εθνικη, εργασια, θεμα, σημερινη, τραινοσε, βορεια, γεγονος, γινει, δεδομενο, δευτερα, διαστημα, διοικηση, εγινε, ειπε, υπαρχει, ελευθερια, εσωτερικων, ευθυνη, ιδια, υποθεση, κυβερνηση, κυρια, λεφτα, λιβαδειά, μπλοκ, μορφη, νυχτα, ομονοια, ομπρελα, πεμπτη, πλοια, προπυλαια, πρωι, συζητηση, τρακτερ, τριτη, φυσικα, δικαιωμα, εφαρμογη, ετοιμη, κωστας, χερια
Τυχαία Θέματα