Παπουτσής: Η Ελλάδα υπέρ κάθε πρότασης που ενισχύει τη Σένγκεν

Ελλάδα υποστηρίζει κάθε πρόταση που ενισχύει το Σένγκεν και ταυτόχρονα απορρίπτει κάθε σκέψη που ανατρέπει το κοινοτικό κεκτημένο", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής στην παρέμβασή του στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στην παρέμβασή του ο κ. Παπουτσής
σημείωσε ότι αποτελεί θετικό στοιχείο η αναγνώριση του γεγονότος πως το πρόβλημα των αυξημένων μικτών ροών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αποτελεί ευρωπαϊκό και όχι μόνο εθνικό πρόβλημα, η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί "πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών". Υποστήριξε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της έμπρακτης εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, μόνο βλαπτικά και διαλυτικά φαινόμενα θα προκαλέσει και θα λειτουργήσει εις βάρος των καλώς εννοούμενων συμφερόντων της Ένωσης και των πολιτών της.

Σύμφωνα με τον υπουργό προστασίας του πολίτη, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, τα οποία θα ενισχύουν τις προσπάθειες των κρατών μελών για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα κατατείνουν στην καλύτερη αστυνόμευσή τους με σκοπό την αποτροπή των παράνομων εισόδων.

Όπως τόνισε ο κ. Παπουτσής, το κεκτημένο Σένγκεν προβλέπει ενδυνάμωση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συνεπώς εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων και όχι στην "τιμωρία" των κρατών μελών στα εξωτερικά σύνορα.

Στο Συμβούλιο, η Ελλάδα τόνισε ότι η δημιουργία του χώρου χωρίς εσωτερικά σύνορα, η ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών στον χώρο Σένγκεν συνιστά μια από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, αποτελεί το βασικότερο πυλώνα ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Ο κ. Παπουτσής είπε ότι προτάσεις περί μηχανισμών αναστολής της συμμετοχής σε συγκεκριμένους τομείς και επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μεταλλάσσουν ουσιωδώς το όλο οικοδόμημα του κεκτημένου Σένγκεν και δημιουργούν ζητήματα συμφωνίας με την ίδια τη Συνθήκη της ΕΕ και τις θεμελιώδεις αρχές που αυτή έχει προβλέψει. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η δημιουργία ενός μηχανισμού αναστολής θα μπορούσε να κριθεί ακόμη και αντίθετη με το δίκαιο της ΕΕ, ενώ όλα τα επόμενα βήματα θα πρέπει να γίνουν σε πλήρη διαβούλευση και στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις του. Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, η επαναφορά των ελέγχων θα μπορούσε να θεωρηθεί νοητή μόνο ως εξαίρεση, για λόγους δημόσιας τάξης και εσωτερικής ασφάλειας, όπως προβλέπεται ήδη στην ισχύουσα νομοθεσία. Η ύπαρξη παρανόμων μεταναστών δεν συνιστά όμως αυτομάτως κίνδυνο για την εσωτερική ασφάλεια ενός κράτους μέλους, τόνισε.

Ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε ακόμη υπέρ της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Frontex τόσο στον τομέα της αποτροπής εισόδου παράνομων μετ
Keywords
Τυχαία Θέματα