Παγκόσμια αναγνώριση της προσφοράς του καθηγητή Βασίλη Παπαγεωργίου

Μία στις 10.000 είναι οι πιθανότητες ανακάλυψης ενός νέου φαρμάκου, που μπορεί να φτάσει στο εμπόριο, έχοντας περάσει με επιτυχία τα στάδια ελέγχου τοξικότητας. Την πιθανότητα αυτή πέτυχε περισσότερες από μία φορές, με την προσήλωσή του στην επιστήμη της φαρμακευτικής και της χημείας, ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, χάρη στις έρευνες του οποίου πολλοί ασθενείς ανά τον κόσμο γλίτωσαν ακρωτηριασμούς άκρων, απαλλάχθηκαν από επώδυνα έλκη διάφορων ασθενειών και στις μέρες μας είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με αισιοδοξία την ακτινική κεράτωση, ένα προκαρκινικό στάδιο του καρκίνου του δέρματος.

Για την ανάπτυξη αντικαρκινικών φαρμάκων και την έρευνα στην χημιοθεραπεία του καρκίνου, χρησιμοποιώντας λευκόχρυσο, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης αμερικανικό ινστιτούτο ερευνών Research Corporation, βραβεύτηκε το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών. Η συνεισφορά του ήταν σημαντική και στον τομέα των νέων μορφών φαρμακοτεχνίας, των τεχνικών δηλαδή εκείνων που προσφέρουν αποτελεσματικότερη απόδοση των φαρμάκων. Το 2002 τιμήθηκε από τη γενική γραμματεία έρευνας του υπουργείου Ανάπτυξης, για την εφεύρεσή του στην ανακάλυψη των χημικών ουσιών - αλκανίνες και σικονίνες - που δρουν επουλωτικά και αναγεννητικά στους ανθρώπινους ιστούς, θεραπεύοντας επώδυνα, πολύχρονα και περίπλοκα έλκη ασθενών με διαβήτη, λέπρα, καρκίνο, και άλλες απλούστερες φλεγμονές από εγκαύματα και κατακλύσεις.

Η εφεύρεση των ουσιών αυτών ήταν καθοριστική, αφού βελτίωσε την ποιότητα ζωής των ασθενών ανά τον κόσμο, εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, από τότε που το φαρμακευτικό σκεύασμα helix derm, κυκλοφόρησε στο εμπόριο. «Τα τελευταία 20-30 χρόνια έχουμε επιδοθεί στην απομόνωση δραστικών ουσιών από τις ρίζες ορισμένων φυτών, που δεν φύονται στην Ελλάδα, και οι οποίες έδειξαν πολύ καλές αναγεννητικές ιδιότητες του ιστού. Το γνωστό φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο βρίσκεται εδώ και καιρό στην αγορά, πρόκειται να παραχθεί βελτιωμένο τεχνολογικά και ήδη γίνονται κλινικές μελέτες σε αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ.Παπαγεωργίου.

Ήδη η ερευνητική ομάδα του καθηγητή ολοκλήρωσε το πειραματικό στάδιο για την παρασκευή σκευάσματος σε σπρέι και τζελ, ενώ γίνονται κλινικές μελέτες σε νοσοκομεία για να γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις επουλωτικής αντιφλεγμονώδους δράσης. Η χρήση του επεκτείνεται και σε νέες εφαρμογές - βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες - για τα πρώτα στάδιο του καρκίνου του δέρματος, τα αποτελέσματα στις οποίες κρίνονται ενθαρρυντικά, καθώς σε κάποιους ασθενείς σημειώθηκε πλήρης ίαση. Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Κρήτης, έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο μελέτη για τον μηχανισμό δράσης των αλκανινών και σικονινών, καθώς και για τη δημιουργία λογισμικού που θα παρακολουθεί την εξέλιξη της επούλωσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα 2-3 χρόνια.

«Προσπαθούμε με χρήση ψηφιακών καμερών και λογισμικού να παρακολουθήσουμε ακόμη
Keywords
Αναζητήσεις
παπαγεωργιου helixyderm, βασίλης παπαγεωργίου helixderm
Τυχαία Θέματα