Οριστικές αποφάσεις αναμένονται στο Eurogroup της Δευτέρας

Ενα βήμα ακόμα προς την οριστική συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ και το PSI βρέθηκαν Ελλάδα και Ευρωζώνη, καθώς στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης καταγράφηκε σημαντική πρόοδος, αλλά οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται στο
Eurogroup της Δευτέρας.

Παράλληλα όμως οι εταίροι επιμένουν στη σύσταση ειδικού λογαριασμού από τον οποίο θα δεσμεύονται πρώτα τα κονδύλια για τόκους και χρεολύσια δανείων και κατόπιν θα καλύπτονται άλλες ανάγκες του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για τις «τεχνικές λεπτομέρειες» που απομένουν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, και πρόκειται να τακτοποιηθούν στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη Δευτέρα.

Η γαλλογερμανική πρόταση συναντά τις αντιρρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν, αλλά τα χρονικά περιθώρια είναι στενά.

Ηδη έχει σημειωθεί καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης του PSI, καθώς η δημόσια πρόσκληση προς τους κατόχους των ομολόγων, που επρόκειτο να γίνει στις 13 Φεβρουαρίου, μετατίθεται για τις 20 του μηνός -και εφόσον υπάρξει απόφαση στο Eurogroup-, όταν στις 20 Μαρτίου λήγει το τριετές ομόλογο ύψους 14,4 δισ. ευρώ, του οποίου η ένταξη στο PSI θεωρείται απαραίτητη λόγω του ύψους του.

Η απαίτηση της τρόικας

Η τρόικα θα χρειαστεί μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα με αρμοδιότητες, πριν ακόμη προχωρήσει το πακέτο διάσωσης, όπως αποκάλυψε πηγή της Ε.Ε. στο πρακτορείο Dow Jones. Επιπλέον, θα πρέπει να συσταθεί ένας ειδικός λογαριασμός προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα του πακέτου διάσωσης θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του χρέους.

Ο κ. Γιούνκερ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, ενώ δηλώνει πεπεισμένος ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα ληφθούν αποφάσεις για τη νέα στήριξη της Ελλάδας.
Οπως επισημαίνει στη γραπτή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» σε σχέση με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί την Τρίτη και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αναβάλει την προγραμματισμένη για χθες σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες και να την αντικαταστήσει με μια προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, το Eurogroup έλαβε χθες ισχυρές διαβεβαιώσεις από τους ηγέτες των δύο κομμάτων που στηρίζουν και συμμετέχουν στην ελληνική κυβέρνηση.

Επιπλέον, προσθέτει ότι η τρόικα ολοκλήρωσε την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ διευκρινίστηκαν και τα επιπλέον μέτρα για την περικοπή των δαπανών κατά 325 εκατ. ευρώ, ενώ συμφωνήθηκε και ένας λεπτομερής κατάλογος προαπαιτούμενων ενεργειών με χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.

Ο κ. Γιούνκερ τονίζει ακόμη ότι περαιτέρω διαβουλεύσεις είναι αναγκαίες όσον αφορά συγκεκριμένους μηχανισμούς για την ενίσχυση της επιτήρησης του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί
Keywords
Τυχαία Θέματα