«Όποιος δώσει τα περισσότερα. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Δεν είμαστε δογματικοί»

«Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να υπάρξει σύγκλιση στρατηγικών συμφερόντων Δύσης - Ρωσίας» είναι η σταθερή γραμμή στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς μοιάζει να βρίσκεται εγκλωβισμένος στο…αποκαλούμενο και «τρίγωνο του διαβόλου»: Βερολίνου - Ουάσινγκτον - Μόσχας.
Τα γεωστρατηγικά παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου και η δεινή οικονομική θέση της χώρας,
αναδεικνύουν τις αντιθέσεις μεταξύ βασικών παικτών στην παγκόσμια σκακιέρα, όπως των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ρωσίας.
Ο Πρωθυπουργός, προσπαθήσει να ισορροπήσει εν μέσω μιας σκληρής σύγκρουσης, ένα δείγμα της οποίας είδαμε πρόσφατα με την αντιπαράθεση μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Για τον κ. Σαμαρά, η Ελλάδα βρίσκεται σε τριπλό μεταίχμιο: ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο, ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Η άποψη που κυριαρχεί στο επιτελείο του είναι ότι χώρα σας τη δική μας, που είναι στο μεταίχμιο, κερδίζουν πρώτες, όταν ανοίγουν οι δίαυλοι επικοινωνίας και εμπορίου. Αντίθετα, χάνουν πρώτες, όταν αυτοί οι δίαυλοι κλείσουν και αρχίζουν οι γεωπολιτικές τριβές.

Ο κ. Σαμαράς αρνείται ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει προβάδισμα σε μια χώρα στον τομέα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

«Όποιος δώσει τα περισσότερα. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Δεν είμαστε δογματικοί. Πάνω απ' όλα ότι είναι συμφέρον για την οικονομία μας» είναι η κεντρική κυβερνητική γραμμή.

Εν μέσω αυτών των γεωπολιτικών τριβών, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα, και ειδικά σε μια περίοδο που αναμένονται και αποκρατικοποιήσεις σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να μην…«καεί».

Βερολίνο VS Ουάσινγκτον

Η στροφή που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση προς τη Γερμανία και οι γέφυρες που άνοιξαν μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, μετά τις συναντήσεις του κ. Σαμαρά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δεν άρεσε σε πολλούς και ειδικά στις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί είναι μεν πολύ προσεκτικοί, αλλά μπορεί κάποιος να καταλάβει τη δυσφορία τους. Η ψυχρότητα με την ελληνική πλευρά είχε ήδη διαφανεί από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση η ΝΔ και εκφράστηκε κατά την επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον ως υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2011.

Η σύσφιξη των σχέσεων Αθήνας - Βερολίνου δεν πέρασε απαρατήρητη, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που λένε ότι ο Πρωθυπουργός ίσως έπρεπε να είχε πάει στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να συναντήσει και τον Ομπάμα.

Όσο θερμοί είναι στις δηλώσεις τους ιδιωτικώς και δημοσίως οι Γερμανοί, άλλο τόσο προσεκτικοί είναι οι Αμερικανοί που αναγνωρίζουν μεν τις προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά την ίδια στιγμή λένε ότι έχει έρθει η στιγμή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αναρωτιούνται πως ο απλός κόσμος μπορεί να αντέξει άλλα σκληρά μέτρα.

Όμως για να έρθουν οι αμερικ
Keywords
Τυχαία Θέματα