Ομαδική προσφυγή στη δικαιοσύνη ζητά ο Σύνδεσμος Καταναλωτών στην Κύπρο

Η εισαγωγή ενός συστήματος ομαδικής προσφυγής στη δικαιοσύνη επιβάλλεται να εφαρμοστεί και στην Κύπρο, η οποία δεν συγκαταλέγεται μέσα στις 14 χώρες μέλη που το έχουν θεσμοθετήσει, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει πως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή (15η Μαρτίου) η BEUC (Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών) έχει εκδώσει Δελτίο Τύπου και αναφέρεται στο Δικαίωμα της Ομαδικής Προσφυγής στη Δικαιοσύνη και στην ανάγκη επέκτασης της σχετικής
ευρωπαϊκής νομοθεσίας και συστήματος σ' όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, το οποίο σήμερα, σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια της BEUC Monique Goyens, ισχύει σε 14 από τα 27 κράτη μέλη.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, ο οποίος είναι μέλος της BEUC, αναφέρει επίσης πως η θέση αυτή, σχετικά με την Ομαδική Προσφυγή στη Δικαιοσύνη, τον εκφράζει πλήρως και προσθέτει πως "στόχος και σκοπός μας είναι όπως εργαστούμε σκληρά για την υλοποίηση μιας τέτοιας πρόνοιας, προς όφελος των καλώς νοούμενων συμφερόντων των Κυπρίων καταναλωτών, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό".

Ο Σύνδεσμος επικαλείται δηλώσεις για το θέμα της Γενικής Διευθύντριας της BEUC Monique Goyens, η οποία ανέφερε ότι "ένα ευρωπαϊκό σύστημα ομαδικής προσφυγής στη δικαιοσύνη είναι ένας πιο πιεστικός τρόπος, που λείπει ακόμα από τους 500 εκ. Ευρωπαίους καταναλωτές, για να μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους" και πρόσθεσε πως "η κοινή αγορά θα είναι ελλιπής για όσο καιρό δεν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μοντέλο για ομαδικές προσφυγές, στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές υπόκεινται σε βλάβες η/και ζημιές".

Σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, η Γενική Διευθύντρια της BEUC ανέφερε επίσης ότι "ένα τέτοιο σύστημα επιτρέπει στους Ευρωπαίους πολίτες να διεκδικήσουν ομαδικά τα δικαιώματα τους εντός ή εκτός των εθνικών συνόρων" και "στην απουσία του πολλά θύματα παραμένουν χωρίς αποζημίωση και μερικές εταιρείες καταγράφουν απίστευτα ψηλά ποσά παρανόμων κερδών".
Keywords
Τυχαία Θέματα