Ολα βαίνουν "σύμφωνα με το σχέδιο"...

Στο μικροσκόπιο των Ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται το αποτέλεσμα της επαναγοράς των ομολόγων, που ολοκληρώθηκε χθες, καθώς επιτεύχθηκε ο στόχος ως προς τη συγκέντρωση του ποσού, αλλά με αυξημένες τιμές και αυξημένο κόστος κατά 450 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αρχικό πλάνο.
Μετά και την παράταση που δόθηκε, οι προφορές διαμορφώθηκαν στο ποσό των 31,862 δισ. ευρώ, καθώς οι ελληνικές τράπεζες προσέφεραν το σύνολο των ομολόγων που κατείχαν, ενώ μικρές ήταν οι επιπλέον προσφορές
από ξένους θεσμικούς, οι οποίοι περιμένουν να καρπωθούν πιθανά κέρδη από την άνοδο των τιμών των ομολόγων που διακράτησαν.

Το αυριανό Eurogroup πάντως αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι αν θεωρήσει επιτυχές το buy back, θα αποδεσμεύσει και τη δόση των 34,4 δισ. ευρώ.

Προϋπόθεση όμως αποτελεί να πειστεί για την επιτυχία του buy back και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
«Τεχνικά η διαδικασία ήταν πετυχημένη» δήλωσε παράγοντας με άμεση εμπλοκή στο θέμα της διαδικασίας της επαναγοράς, αλλά συμπλήρωσε πως «το θέμα είναι να γίνει (η διαδικασία) και πολιτικά δεκτή την Πέμπτη. Στο Eurogroup θα αποφασίσουν αν είναι επιτυχημένη».

Ο ίδιος παράγοντας είπε πως το «το βιβλίο αποκλείεται να ξανανοίξει», δίνοντας τέλος στα σενάρια που κυκλοφόρησαν χθες το απόγευμα, για νέα παράταση, ενώ συμπλήρωσε πως «το αν θα θεωρηθεί ότι το χρέος μειώνεται ικανοποιητικά θα αποφασιστεί αύριο».

Σήμερα, πριν από το άνοιγμα των αγορών, ίσως υπάρξει ανακοίνωση από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τη διαδικασία και τα αποτελέσματά της, αλλά η πολιτική τους αξιολόγηση θα γίνει από το Eurogroup.

Η κα Λαγκάρντ

Καλωσόρισε τα αποτελέσματα της ελληνικής επαναγοράς χρέους η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ωστόσο ότι περαιτέρω σχόλια επί του θέματος θα γίνουν από τις ευρωπαϊκές οικονομικές Αρχές.

Ο κ. Ζανιάς

Η επαναγορά δεν επηρεάζει στο παραμικρό τις υπό εξέλιξη συγχωνεύσεις. Τα ομόλογα πουλήθηκαν λίγο υψηλότερα από τις τιμές με τις οποίες είχαν περαστεί στα βιβλία, τόνισε μιλώντας σε συνέδριο της ΕΕΔΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς.

Με βάση τα στοιχεία που προέρχονται από πληροφορίες, το ύψος της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που προσφέρθηκε ήταν 31,862 εκατ. ευρώ.

Η μέση τιμή την οποία προσέφερε το ελληνικό Δημόσιο για την επαναγορά τους διαμορφώθηκε στο 33,5%, ενώ ο στόχος ήταν η μέση τιμή να διαμορφωθεί στο 30%. Κατά την προκήρυξη της δημοπρασίας επαναγοράς των τίτλων, το εύρος των τιμών που όρισε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κυμαίνεται ανάλογα με τη διάρκεια των ομολόγων από 30,2% έως 38,1% το ελάχιστο και το ανώτατο εύρος τιμής μεταξύ 32,2% και 40,1%.

Για την επαναγορά των ομολόγων θα απαιτηθεί η καταβολή στους ομολογιούχους, ποσού ύψους περίπου 10,65 δισ. ευρώ από την Ελλάδα.

Η μείωση του χρέους που επιτυγχάνεται ανέρχεται σε 21,1 δισ. ευρώ
Keywords
Τυχαία Θέματα