Οι κούρδοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη

Οι υποψήφιοι στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία που υποστηρίζονται από την κύρια παράταξη που προασπίζει τα κουρδικά δικαιώματα ξεκίνησαν από σήμερα τις προσφυγές τους κατά της απαγόρευσης συμμετοχής τους στην αναμέτρηση, την οποία εξέδωσε το Ανώτατο Εκλογοδικείο, μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή.

Το Εκλογοδικείο, που αποφάσισε χθες βράδυ να απορρίψει επτά ανεξάρτητους υποψήφιους, προσκείμενους στο Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP), εξαιτίας του ποινικού μητρώου τους, αναμένεται να αναθεωρήσει
την απόφασή του για πολλούς εξ αυτών, σύμφωνα με τον Τύπο που επικαλείται μέλη του δικαστικού αυτού σώματος, χωρίς όμως να τα κατονομάζει.

Η πρώτη που έσπευσε να καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης του Εκλογοδικείου ήταν η Γκιουλτάν Κισανάκ, ήδη μέλος της απερχόμενης Εθνοσυνέλευσης. Μεταξύ των απορριφθέντων υποψηφίων περιλαμβάνεται και η Λεϊλά Ζάνα, διάσημη διότι πέρασε 10 χρόνια κρατούμενη σε τουρκικές φυλακές για συνοδοιπορία με την κουρδική εξέγερση, που σιγοκαίει από το 1984 στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Το BDP, η κύρια παράταξη στην πολιτική σκηνή που εκφράζει άτυπα την κουρδική μειονότητα, απειλεί να μποϊκοτάρει τις εκλογές.

Η απόφαση για απόρριψη των επτά προειρημένων υποψηφίων και άλλων πέντε ανεξαρτήτων από τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου πυροδότησαν χθες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε κούρδους διαδηλωτές και την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη και στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού ανήκει στην κουρδική κοινότητα και όπου η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει τεταμένη.

Σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ ένας κούρδος διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και πολλοί άλλοι τραυματίσθηκαν από πυρά της αστυνομίας, στη διάρκεια κινητοποίησης κατά της απόφασης του Εκλογοδικείου.

Η πληροφορία δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί άμεσα από επίσημες πηγές. Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο τραυματίες στα επεισόδια, που σημειώθηκαν στο Μπισμίλ κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ.

Ο επικεφαλής του BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς σε ανακοινωθέν του, που μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή, τονίζει πως η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας πολλούς εξ αυτών.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ακύρωσε τη σημερινή του συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Άγκυρα, προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση για το ζήτημα που προέκυψε μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου.
Keywords
Τυχαία Θέματα