Οι φτωχές χώρες ζητούν να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς

Οι φτωχές χώρες που πλήττονται από τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα ζήτησαν και επισήμως να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς στις εξαγωγές που έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Στην πρόταση, που σχετίζεται με τις συνομιλίες του κύκλου της Ντόχα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), η ομάδα των αναπτυσσόμενων χωρών που εισάγουν τρόφιμα (NFDIC) υποστηρίζει ότι πέρσι 21 εξαγωγείς τροφίμων επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές, αριθμός κατά πολύ υψηλότερος από το επίσημο ρεκόρ των 4 που έχει καταγράψει ο WTO. Σύμφωνα με αυτές, οι περιορισμοί συμβάλουν
στην αύξηση της τιμής των τροφίμων.

Πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, ανέφερε ότι η ομάδα πρότεινε νέους κανονισμούς που θα διασφαλίζουν ότι οι περιορισμοί δεν θα ισχύουν για τις χώρες του NFDIC, ούτε για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες (LDC). Το σχέδιο, που προωθήθηκε από την Αίγυπτο, προβλέπει ότι θα αίρονται οι περιορισμοί και για τις χώρες που λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα.

Η ομάδα επικαλείται στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που δείχνουν ότι μεταξύ Οκτωβρίου 2010 και Ιανουαρίου 2011 οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 15%. Είναι δε αυξημένες κατά 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τον Φεβρουάριο η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι οι τιμές των τροφίμων έχουν φτάσει σε "επικίνδυνα επίπεδα" και ωθούν 44 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία ένδεια.

Στην ομάδα των NFDIC μετέχουν τα Μπαρμπέιντος, η Μποτσουάνα, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Κούβα, η Ντομίνικα, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Αίγυπτος, η Γκαμπόν, η Ονδούρα, η Τζαμάικα, η Ιορδανία, η Κένυα, ο Μαυρίκιος, η Μογγολία, το Μαρόκο, η Ναμίμπια, το Πακιστάν, το Περού, ο Άγιος Χριστόφορος και Νέιβις, η Σεντ Λουσία, ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, η Σενεγάλη, η Σρι Λάνκα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, η Τυνησία και η Βενεζουέλα. Στην ομάδα αναμένεται επίσης να ενταχθούν η Γρενάδα, οι Μαλδίβες και η Σουαζιλάνδη.
Keywords
Τυχαία Θέματα