Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν πόλεις

Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους και βομβαρδίζουν βερβερικές πόλεις στα Δυτικά Όρη της Λιβύης, ενώ συνεχίζονται οι μάχες και στην Μιζουράτα που παραμένει υπό πολιορκία.

Ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων της Μιζουράτα δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν αποσυρθεί στα περίχωρα της πόλης, η οποία
αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση, όμως οι μάχες συνεχίζονται.

"Τα στρατεύματα του Καντάφι βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης", δήλωσε σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Ρόιτερς ο εκπρόσωπος.

"Τώρα σημειώνονται μάχες στα νότια της πόλης. Οι επαναστάτες προσπαθούν να προχωρήσουν (...) Η κατάσταση στο κέντρο της πόλης ήταν σταθερή σήμερα το πρωί", πρόσθεσε.

Αν και οι πανηγυρισμοί των εξεγερμένων το Σαββατοκύριακο για τη "νίκη" στη Μιζουράτα αποδείχθηκαν πρώιμοι, είναι ξεκάθαρο ότι έχουν επιφέρει σημαντικά πλήγματα στις κυβερνητικές δυνάμεις στην περιοχή.

"Πτώματα των στρατιωτών του Καντάφι είναι παντού στους δρόμους και τα κτίρια. Δεν μπορούμε να πούμε πόσα. Κάποια βρίσκονται εδώ για μέρες", δήλωσε ο Ιμπραχίμ, ένας από τους αντικαθεστωτικούς.

Ο Αμπντελσαλάμ, ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι οι δυνάμεις του Καντάφι προσπάθησαν να επανακτήσουν τον έλεγχο του δρόμου Νακλ Τακίλ, ο οποίος οδηγεί στο λιμάνι της Μιζουράτα.

Ένας άλλος εκπρόσωπος, ο Σάμι, επεσήμανε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη χειροτερεύει γρήγορα. "Είναι απερίγραπτο. Το νοσοκομείο είναι πολύ μικρό. Είναι γεμάτο τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση", δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Μπαρτολίνι, διευθυντή στην αμερικανική υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοπεύουν να δημιουργήσουν αποθέματα τροφίμων στην περιοχή για την περίπτωση που καταρρεύσει η λιβυκή αλυσίδα προμηθειών.

Ανάμεσα στις περιοχές που χρειάζονται άμεσα βοήθεια είναι οι απομονωμένες πόλεις στα Δυτικά Όρη, από τις οποίες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν φύγει με κατεύθυνση την Τυνησία για να γλιτώσουν από τις μάχες.

"Η πόλη μας βομβαρδίζεται συνεχώς από τα στρατεύματα του Καντάφι. Χρησιμοποιούν κάθε μέσο. Όλοι φεύγουν", δήλωσε ένας πρόσφυγας, ο Ιμάντ, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του φεύγει από τα βουνά.

Την ώρα που η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης είναι στραμμένη στην πολιορκία της Μιζουράτας και στις μάχες στα ανατολικά της Λιβύης, οι μάχες έχουν εντατικοποιηθεί στα Δυτικά Όρη.

Αυτός ο ορεινός όγκος εκτείνεται δυτικά για 150 χιλιόμετρα από την Τρίπολη προς την Τυνησία και κατοικείται από Βερβέρους. Οι πόλεις στα Δυτικά Όρη συμμετέχουν στην εξέγερση εναντίον του Καντάφι και τώρα φοβούνται ότι πληρώνουν το τίμημα καθώς οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ επικεντρώνονται σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα