Οφειλές στο πλαίσιο του προγράμματος "Θησέας"

Η υποχρηματοδότηση του Προγράμματος «Θησέας» είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία εκτέλεσης πληρωμών των έργων κατά το 2010, εξηγεί με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γεώργιος Ντόλιος. Σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Γρηγόρη Αποστολάκου για τις «υπέρογκες οφειλές του κράτους προς τους εργολήπτες
δημοσίων έργων», ο υφυπουργός διευκρινίζει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εξοφλεί τους λογαριασμούς που προωθούνται σε αυτό βάσει του αριθμού πρωτοκόλλου και της ημερομηνίας εισόδου στο Υπουργείο και εντός του ορίου των διατιθέμενων πιστώσεων.

«Με βάση το σχεδιασμό του Προγράμματος «Θησέας», στην πενταετία της κανονικής διάρκειας του, έπρεπε να εισρεύσουν στο λογαριασμό του 3,5 δις ευρώ. Αντί αυτού εισέρρευσαν μόλις 1,97 δις ευρώ, δημιουργώντας έλλειμμα της τάξης του 1,53 δις ευρώ», αναφέρει ειδικότερα ο κ. Ντόλιος και τονίζει επιπλέον ότι τα ποσά που έπρεπε να αποδίδονται από τις πηγές χρηματοδότησης βάσει του προϋπολογισμού, δεν αποδίδονταν στο σύνολό τους, άλλοτε με τη απόδοση της ΣΑΤΑ κατά τα έτη 2005 και 2006, άλλοτε με τη μη απόδοση του συνόλου των πόρων της κεντρικής διοίκησης το έτος 2005. Επίσης το 2009 με διάταξη νόμου, δεν αποδόθηκαν οι οφειλόμενοι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι στο πρόγραμμα «Θησέας» προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες των δήμων για αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στην αυτοδιοίκηση χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων. «Η συμφωνία αυτή, σε συνδυασμό με τη γενικότερη υποχρηματοδότηση, είχε ως αποτέλεσμα την απορρόφηση του αποθεματικού του προγράμματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (400 εκατομμύρια ευρώ στις αρχές του 2009), την αδυναμία εκτέλεσης πληρωμών των έργων κατά το 2010, και συνακόλουθα την αδυναμία έγκαιρης πληρωμής λογαριασμών του προγράμματος», αναφέρει ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Ταυτόχρονα ο υφυπουργός ενημερώνει τον βουλευτή ότι «η εξόφληση των προωθούμενων λογαριασμών προς το Υπουργείο πραγματοποιείται βάσει του αριθμού πρωτοκόλλου και της ημερομηνίας εισόδου στο Υπουργείο και εντός του ορίου των διατιθέμενων πιστώσεων από τα αρμόδια προς τούτο Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας».

Το έγγραφο του υφυπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γρηγόρη Αποστολάκου στην οποία αναφέρει ότι «οι εργολήπτες δημοσίων έργων σε ολόκληρη τη χώρα εκπέμπουν συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα, μηνύματα απόγνωσης προς την κυβέρνηση». Ο βουλευτής επικαλείται επιστολή του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Νομού Λακωνίας προς τον Πρωθυπουργό, με την οποία τον καλούν να επιληφθεί πλέον ο ίδιος του ζέοντος θέματος της μη καταβολής υπέρογκων οφειλών του κράτους προς τις κατασκευαστικές εταιρείες που ανέλαβαν και αποπεράτωσαν δημόσια έργα στην περιοχή. Όπως αναφέρεται, εδώ και δύο χρόνια οι εταιρείες παραμένουν απλήρωτες, μολονότι
Keywords
Τυχαία Θέματα